Recepten met radijsgroen

Recepten met radijsgroen

Pesto, broodsalade en risotto met radijsgroen. Radijsgroen? Ja, het groen van de radijsjes wordt vaak vergeten. Dat is jammer, want het is zeker smakelijk, gezond en prima te verwerken in gerechten. Dus gooi het niet meer weg! Hier vind je de recepten.

Radijsgroen kun je wokken, zoals je op de foto ziet. Andere suggesties vind je hieronder.

Pesto van radijsgroen

Dit heb je nodig:

  • flinke handvol radijsgroen, alleen het blad
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g geraspte kaas, bijvoorbeeld Parmezaanse
  • ½ citroen, het sap en de rasp
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 50 ml zonnebloemolie

Zo ga je te werk:

  1. Doe de ingrediënten behalve de olie in de kom van een keukenmachine met sikkelmes.
  2. Hak alles fijn en voeg in een straaltje de olie toe terwijl de machine blijft draaien. Voeg als dat nodig wat extra olie of een eetlepel water toe.
  3. Bewaar de pesto in een schoon glazen potje in de koelkast. De pesto blijft een week goed.

Risotto met radijs, tuinbonen en munt

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • klont boter
  • 400 g risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon, warm (mag van een blokje)
  • 200 g radijsjes
  • 150 g tuinbonen (mag uit de diepvries)
  • handvol verse munt, fijngehakt
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
  • sap van ½ citroen

Zo ga je te werk:

  1. Maak de ui en knoflook schoon en snijd ze fijn. Laat de boter smelten in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook ongeveer 10 minuten op een zacht vuur aan.
  2. Voeg de rijst toe en zet het vuur hoger. Roer met een paar minuten met een houten lepel tot de rijst wat doorschijnend wordt.
  3. Voeg de wijn toe en blijf roeren. Wanneer de wijn bijna volledig is opgenomen voegt u soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Blijf roeren, en elke keer wanneer de bouillon bijna helemaal is opgenomen voeg je de volgende lepel toe. Al met al duurt dit ongeveer een half uur.
  4. Maak ondertussen de radijsjes schoon en snijd ze in plakjes. Was het groen, verwijder de steeltjes en snijd de blaadjes fijn.
  5. Als de rijst beetgaar is, zet je het vuur weer lager en voegt u de radijsjes, het fijngesneden radijsgroen en de tuinbonen toe. Roer alles goed door en laat de groentes vijf minuten mee warmen. Voeg vlak voor het serveren de verse munt, de Parmezaanse kaas en een scheutje citroensap toe.

Broodsalade met radijsgroen

Dit heb je nodig:

Voor de dressing:

  • 100 g volle yoghurt
  • 50 ml zonnebloemolie
  • rasp en sap van 1 limoen
  • 1 teentje knoflook, heel fijngehakt
  • zout en flink wat versgemalen zwarte peper

Voor de salade:
  • 1 stokbrood, in kleine stukken gescheurd
  • 6 rijpe tomaten, in stukken gesneden
  • ½ komkommer, in kleine stukjes gesneden
  • 10 radijsjes, in plakjes
  • 1 kleine rode ui, heel fijn gesneden
  • handvol radijsgroen, gewassen en in stukken gesneden
  • handvol gemengde slablaadjes
  • handvol verse muntblaadjes, fijngesneden

Zo ga je te werk:

  1. Maak eerst de dressing. Voeg langzaam de olie toe aan de yoghurt terwijl u flink roert.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en roer het goed door. Zet de dressing even aan de kant zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  3. Meng de ingrediënten voor de salade in een grote kom en meng alles voorzichtig door elkaar, inclusief de dressing. Serveer gelijk.