Jam maken

Jam maken

De beste jamtips vind je hier. Het is zomertijd en bij uitstek de tijd om jam te maken van al dat rijpe zomerfruit. Landleven verzamelde de beste jamtips.

  • De verhouding tussen vruchten en suiker bepaalt het succes van de jam. Weeg daarom alles goed af.
  • Werk altijd met schone materialen om de houdbaarheid van uw werk te garanderen.
  • Pectine, een stof die van nature voorkomt in veel vruchten, zorgt voor goede stolling van de jam. Werk je met vruchten die weinig pectine bevatten, bijvoorbeeld aardbeien of vlierbessen, voeg dan zuur toe. Bijvoorbeeld het sap van 1 citroen of een zakje citroenzuur (5 gram op 1,5 à 2 kilo jam).
  • Pitjes bevatten veel pectine, dus kook deze mee en zeef ze later uit.
  • Gebruik het liefst geleisuiker 2:1 of zelfs 3:1, dat maakt de jam minder zoet.
  • Je kunt testen of de jam het stollingspunt heeft bereikt door een lepel jam op een koud schoteltje te scheppen. Kijk of het geleert (haal ondertussen de pan van het vuur). Zo niet, laat de jam dan nog even doorkoken en herhaal de test.
  • Gebruik een trechter of maatbeker om de inhoud van de pan over te gieten in de potjes.
  • Vul de nog warme potjes met hete jam vol en vlak af.
  • Bewaar jam altijd stof- en vooral vochtvrij.
  • Maak ook eens jams van tropische vruchten uit de supermarkt, als ananas, mango, kiwi of banaan.

Bestel Landleven Wecken en Inmaken

Wecken en Inmaken is de nieuwste special van Landleven. Boordevol recepten, tips en inspiratie om je oogst zo goed én zo lekker mogelijk te verwerken!

BESTEL HIER
Producten in de Landlevenwebshop
Volautomatisch RVS WECK Inmaakketel Volautomatisch RVS WECK Inmaakketel € 168,50

Verkoop door:
Landleven

Weck inmaakboek Weck inmaakboek € 15,95

Verkoop door:
Landleven

Ontsapper voor weckketel Ontsapper voor weckketel € 59,95

Verkoop door:
Landleven

Infrarood voedseldroger Infrarood voedseldroger € 545,00

Verkoop door:
Landleven