Persduur
Kaas kan op verschillende manieren worden geperst. Doel van het persen is om voldoende wei uit de wrongel te laten lopen. Uitgaande van een pondskaasje gelden de volgende richtlijnen voor het persen.
Eerste persing: dertig minuten persen met een gewicht dat even zwaar is als de kaas zelf. Vervolgens het kaasje in de vorm keren.
Tweede persing: drie tot vier uur persen met een gewicht dat tweemaal zo zwaar is als de kaas. Laat het kaasje circa acht uur rusten. Leg het vervolgens vier uur in het pekelbad. Keer de kaas en laat nog eens vier uur pekelen. Neem de kaas uit het bad, droog hem af en leg hem vervolgens op de kaasplank. Kaas dagelijks keren en schoonmaken tot de gewenste leeftijd is bereikt (afhankelijk van de kaassoort minimaal twee weken).
Leeftijd
bij een pondskaas
- jonge kaas: circa twee weken
- jong belegen kaas: circa vier weken
- belegen kaas: circa acht weken
- oude kaas: circa twaalf weken