Dikke koek in stukken op een houten plank

Dikke koek

In Zaandam en Volendam trakteerde men tijdens de feestdagen op dikke koek, een soort broeder of ketelkoek. Vrijwel elke boerderij had een eigen recept en al generaties lang worden deze van ouder op kind doorgegeven.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig

  • 7 g instant gist  
  • 150 g suiker
  • 50 ml lauw water
  • 500 g tarwebloem
  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 6 eidooiers, losgeklopt
  • 1 tl zout
  • 250 g vulling naar keuze, bijvoorbeeld sukade, gedroogde vruchten, rozijnen, kaneelpoeder, citroenrasp en/of noten

Zo ga je te werk

  1. Doe de gist in een kom en meng hem met de suiker en het lauwe water.
  2. Laat dit papje tien minuten rusten.
  3. Zeef de bloem boven een kom en druk in het midden een kuiltje.
  4. Voeg het gistpapje toe, de roomboter, de eidooiers en zout en kneed tot een soepel, maar stevig deeg.
  5. Voeg naar eigen smaak de vulling toe; wees matig met kaneelpoeder of citroenrasp.
  6. Vorm er met de hand een dikke koek van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de koek een half uur rijzen onder een vochtige doek.
  7. Schuif de plaat in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  8. Verlaag de temperatuur na vijf minuten tot 180 graden en bak de koek in nog ruim een half uur gaar.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.