Kruisbessenrelish in een schaaltje met een stuk vlees ernaast

Kruisbessenrelish

De kruisbes is een besje dat vaak onderschat wordt. Ondanks zijn stekelige voorkomen kun je de bes namelijk op veel lekkere manieren bereiden. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke kruisbessenrelish.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg kruisbessen
  • 4 uien
  • 200 g rozijnen
  • 100 g geleisuiker
  • 200 g bruine suiker
  • 2,5 dl ciderazijn
  • 2 el zout
  • ½ tl peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 el mosterdzaad

Zo ga je te werk:

  1. Maak de kruisbessen schoon en snijd ze in vieren.
  2. Maak ook de uien schoon en snijd ze fijn.
  3. Was de rozijnen en laat ze tien minuten wellen.
  4. Doe de kruisbessen, de uien, de rozijnen (zonder welwater), de suikers, de azijn en de specerijen in een pan en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de relish op een matig vuur zo'n 25 tot 30 minuten pruttelen.
  6. Vul de schone potten met de relish en sluit ze goed af. Lekker bij vlees en fondue.