Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Dit Friese gezegde bepaalt al eeuwenlang wie zich een echte Fries mag noemen. ‘Brea’ is stevig roggebrood, lekker met bûter (boter) en tsiis (kaas).
Culinair redacteur Klaske krijgt vaak vragen over haar recepten of de bereidingswijze. De vraag en het antwoord erop vind je hier.
Kersenbomen laten zich niet dwingen of haasten. Daarom vormen hun dieprode vruchtjes een van de weinige nog echt seizoensgebonden fruitsoorten. Maar je kunt ook een pot gebruiken.
Friezen weten wel wat lekker is. Van droog geworden suikerbrood maak je dit heerlijke nagerecht. Met een klein tikje Beerenburg voor een speciaal effect.
Friezen weten wel wat lekker is. Daarom Friese traditionele koekjes.
In dit ouderwetse recept wordt het brood niet gebakken in de oven, maar langzaam gaar gekookt in een pan water. Hierdoor krijgt het brood geen korst. Laat je niet bedriegen door zijn uiterlijk: jan-in-de-zak is verrassend smakelijk!
De toevoeging van bananen in dit beslag zorgt voor een heerlijk smeuïge cake. Lekker bij een kopje koffie of thee.
Daslook is een plantje uit de uienfamilie. Het plantje komt in het wild onder meer voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg. Wilt u zelf daslook in de moestuin? Bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht zijn zaadjes en planten te koop.