Zo ga je te werk:
- Doe de aardappels samen met het zout in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze nét onderstaan.
- Leg het spek bovenop de aardappels en verdeel de appels erover.
- Breng aan de kook en laat twintig minuten op zacht vuur koken.
- Giet de aardappels en appels af, maar bewaar het kookvocht.
- Neem het spek uit de pan en snijd het in dikke plakken.
- Stamp de aardappels en appels en voeg desgewenst wat kookvocht toe om het smeuïger te maken (afhankelijk van de appels die je gebruikt).
- Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout.
- Leg de plakken spek op de hete bliksem.
Hete bliksem wordt van oorsprong vaak geserveerd met gebakken bloedworst en gebakken appels: wentel per persoon 1 plak bloedworst van 1 centimeter dik even door de bloem en bak in hete boter. Bak daarna 1 appelschijf in dezelfde boter en leg die op de bloedworst.
Tip: Je kan het spek in dit recept ook vervangen door een rookworst. Leg de worst erop nadat je het water afgegoten hebt, en laat hem nog even meewarmen in de pan.