Een salade op een schaal met courgette en gerookte zalm

Courgettesalade met gerookte zalm

Geel, groen, gestippeld, gestreept, rond en zelfs ufo-vormig: courgettes komen voor in alle soorten en maten. De smaken verschillen onderling niet zo veel, maar ze zijn allemaal wel veelzijdig.
Bereidingstijd: 20 min.

Dit heb je nodig

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 2 sinaasappels
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 el kappertjes
  • 1 handjevol platte peterselie
  • 4 el olijfolie
  • 80 g rucola

Zo ga je te werk

Eet ze rauw, kook, bak, frituur of vul ze, of maak er een romige soep van. Gebruik voor dit recept jonge, stevige exemplaren, die hebben de meeste smaak.

  1. Halveer de courgettes in de lengte en schaaf ze met een kaasschaaf in lange dunne linten. Rasp een kwart van de schil van een sinaasappel.
  2. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappels.
  3. Snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp het sap uit de achtergebleven vliesjes en vang op. Meng in een schaal de partjes, het sap en de rasp van de sinaasappels door de courgettelinten.
  4. Snijd de zalm in grove stukken.
  5. Meng samen met de kappertjes, de peterselie en de olijfolie door de courgette. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Laat tien minuten staan zodat de smaken goed intrekken.
  6. Schep er vlak voor het serveren de rucola door.
Tip: voeg wat pasta toe voor een heerlijk hoofdgerecht.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.