Paardenbloemengelei

Paardenbloemengelei

Uitbundig goudgeel gekleurde weilanden in april zijn al reden genoeg om de paardenbloem in ons hart te sluiten. Maar laat ook jouw maaltijden eens opfleuren door deze veelzijdige plant.
Paardenbloemengelei is lekker op een boterham of bij oude of blauwe kazen, kip of varkensvlees.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 200 g paardenbloemen
  • halve citroen
  • 450 g geleisuiker

Zo ga je te werk:

  1. Verwijder zorgvuldig alle groene kelkblaadjes en de stelen van de bloemen. Met een mes schuif je vrij makkelijk de gele bloemen uit het groene blad. Je werkt alleen met de gele blaadjes. Was ze niet, daarmee verwijder je ook de smaak.
  2. Kook de bloemblaadjes in een halve liter water.
  3. Boen en rasp de schil van de halve citroen en pers hem daarna uit.
  4. Voeg de citroenrasp toe aan de kokende bloemblaadjes en laat vijftien minuten koken.
  5. Leg een kaasdoek of fijn geweven schone theedoek in een vergiet en zeef zo de massa.
  6. Druk met een pollepel zacht op de massa om alle sap eruit te krijgen.
  7. Vul het paardenbloemvocht aan tot 300 milliliter en voeg het citroensap toe, samen met de geleisuiker. Breng zachtjes aan de kook en laat vier minuten koken.
  8. Schuim regelmatig af met een schuimspaan om een mooie heldere gelei te krijgen.
  9. Giet een druppel van de gelei op een koud bordje; als ze direct stolt dan is ze goed.
  10. Giet de gelei in een schone pot en laat op de kop afkoelen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.