Stamppot met snijbiet in een leuke pan

Zomers snijbietstamppotje

De bladeren en de steel van het bladgewas snijbiet zijn eetbaar. Dit stamppotje is een lekkere variatie op onze traditionele winterkost en kan prima op een zomerse avond.
Bereidingstijd: 35 min.

Dit heb je nodig:

 • 650 g jonge kruimige aardappels
 • 400 g snijbiet
 • ½ tl sinaasappelrasp
 • 2 el sinaasappelsap
 • 1 tl verse gember, geraspt
 • 2 el crème fraîche
 • 60 ml melk, opgewarmd

Zo ga je te werk:

 1. Was de aardappels goed en snijd ze (ongeschild) in gelijke stukken. Kook ze met een beetje zout in 10  à 15 minuten gaar.
 2. Snijd het snijbietblad los van de stengel. Snijd het blad in grove stukken en de stengel in stukjes van 4 centimeter.
 3. Zet een vergiet op de pan met kokende aardappels. Leg in het vergiet de stukjes stengel en dek af met een deksel.
 4. Voeg na drie minuten het snijbietblad toe. Laat samen nog drie minuten stomen en zet apart.
 5. Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Zet ze nog even terug op het vuur om ze droog te stomen.
 6. Pureer de aardappels.
 7. Meng sinaasappelrasp, -sap, gember, crème fraîche, melk, boter en flink wat peper en zout door de aardappelpuree. Roer er als laatste de gestoomde snijbiet door. Lekker met zelfgemaakte slavinken.

Over snijbiet

Bereid  de bladeren en de steel van de snijbiet apart, want de steel moet wat langer gekookt worden. Er zit geen knol aan, zoals bij de biet. De smaak van snijbiet lijkt op die van spinazie en heeft ook iets weg van biet. De kleur varieert van zuurstokroze, knalgeel, groen en wit tot dieprood.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.