Meringues met slagroom en nootjes

Meringue of schuimtaart

Heb je voor een recept vooral eidooiers nodig en houd je het eiwit over? Niet weggooien, maar maak er een heerlijke meringue van: schuimtaart. Niet te verwarren met de dans merengue.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig:

 • 6 eiwitten
 • 1 snufje zout
 • 350 g fijne kristalsuiker
 • 2 tl maizena
 • 2 tl witte wijnazijn
 • wat slagroom, noten of fruit ter garnering

Zo ga je te werk:

 1. Maak eerst de kom van uw mixer en de bijbehorende garde goed schoon: afwassen met een heet sopje, afdrogen en vervolgens even met een halve citroen eroverheen. Op deze manier is het materiaal gegarandeerd vetvrij, een belangrijke voorwaarde om eiwitten goed te kunnen kloppen.
 2. Klop met de garde van jouw mixer zes eiwitten met een snufje zout.
 3. Zet 350 gram fijne kristalsuiker klaar. Voeg één voor één een eetlepel suiker toe (zes eetlepels, voor elk eiwit één), tot het eiwit zachte pieken vormt.
 4. Voeg nu 2 theelepels maizena en 2 theelepels witte wijnazijn toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en een mooie parelmoerglans heeft (dit duurt minimaal een minuut of 5).
 5. Verwijder de garde en roer er nu met een (metalen) lepel voorzichtig de rest van de suiker door.
 6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Verdeel het schuim over de bakplaat, in een vorm naar wens. Een cirkel met een diameter van zo'n 25 centimeter werkt meestal goed. Maak er gerust slordige pieken van, dit geeft een mooi effect.
 8. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 150 graden en bak het schuim in een uur knapperig.
 9. Zet de oven daarna uit en laat het schuim in de oven afkoelen met de deur op een kiertje.
 10. Serveer met een laagje lobbig geklopte slagroom en versier naar keuze.

Tip: frambozen met wat limoenschilletjes mag, maar ook rijpe peren met een karamelsausje en wat geroosterde hazelnoten is niet verkeerd.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.