Zo ga je te werk:
- Pel de uien en hak ze in grove stukken.
- Snijd de bleekselderij in stukjes en snijd het groene deel van de prei grof.
- Kook een bouillon van de ui, bleekselderij, het groene van de prei, kruidnagelen en laurierblaadjes.
- Laat het geheel 15 minuten trekken terwijl het tegen de kook aan is.
- Zeef de bouillon en breng hem opnieuw aan de kook (ui, prei etc. worden weggegooid).
- Maak de overige groentes schoon (ook het witte van de prei) en snijd ze in stukken of plakken van 1 à 2 centimeter.
- Kook ze beetgaar in de gezeefde bouillon.
- Schep de groentes er daarna uit en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Laat de gelatineblaadjes vijf minuten weken in een kom met koud water.
- Bekleed de terrinevorm met huishoudfolie en laat het aan de randen ruim overhangen.
- Leg de groentes dan netjes, laagje voor laagje, in de terrine.
- Zet de bouillon weer op het gas het laat hem inkoken tot ongeveer 3 deciliter.
- Knijp de gelatine uit en roer de blaadjes door de bouillon.
- Wacht tot de bouillon wat is afgekoeld en giet hem over de groentes in de vorm.
- Schud een paar keer zodat de luchtbellen er uit gaan.
- Bedek de vorm met de overhangende folie en leg iets zwaars op de vorm (bijvoorbeeld een passend plankje met een conservenblik erop).
- Zet de terrine in de koelkast en laat hem twaalf uur opstijven.
- Serveer de terrine met tuinkers of gehakte verse kruiden.
Tip: Deze terrine is een mooi en gezond buffetgerecht (ook geschikt voor vegetariërs). Je kunt het rustig een dag van te voren maken!