Balkenbrij

Balkenbrij

Balkenbrij is zonder twijfel het meest bekende Nederlandse  streekgerecht. Heerlijk op brood met mosterd en niet moeilijk om te maken.

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kg varkensvlees (krabbetjes, hamlappen, karbonaadjes, hamschijf of erwtensoeppakket)
  • 500 g boekweitmeel
  • naar smaak zout en peper
  • een snufje nootmuskaat

Zo ga je te werk:

  1. Spoel het vlees af met koud water, doe het in een grote pan en voeg twee liter water toe.
  2. Het is de bedoeling dat het vlees helemaal onderstaat.
  3. Voeg ook een eetlepel zout toe.
  4. Breng het geheel langzaam aan de kook en schep met een schuimspaan het grijze schuim eraf.
  5. Laat alles vervolgens op een heel zacht vuur zonder deksel circa twee uur trekken.
  6. Til het vlees uit de pan en verwijder alle velletjes en botjes, die er - als het goed is - vanzelf afvallen.
  7. Snij het vlees klein.
  8. Meet van de bouillon anderhalve liter af en voeg royaal (royaal!) zout, peper en nootmuskaat toe.
  9. De bouillon moet echt bremzout en kruidig smaken.
  10. Zo niet, dan wordt het eindresultaat erg flauw.
  11. Doe het vlees weer terug in de bouillon, breng alles opnieuw aan de kook en strooi er door een zeef steeds wat boekweitmeel bij.
  12. In het begin een beetje, later steeds meer.
  13. En goed blijven roeren, anders ontstaan er klonten.
  14. Ga door tot het een dikke, gebonden brij is geworden.
  15. Spreid de vleesbrij uit op een platte schaal, laat hem afkoelen en zet hem een nacht in de koelkast.
  16. Snij de brij de volgende dag in plakken en bak die in roomboter in de koekenpan.
  17. Eet ze op brood met mosterd erbij.

Bekijk onze shop tips
Laura Ashley spatel Laura Ashley spatel € 9,95

Verkoop door:
Tafel en keuken

Shop nu
Boerenbont theedoek Boerenbont theedoek € 5,95

Verkoop door:
Tafel en keuken

Shop nu
Grillpan Grillpan € 49,95

Verkoop door:
Dille & Kamille

Shop nu
Laura Ashley Heritage 20 Servetten Laura Ashley Heritage 20 Servetten € 3,95

Verkoop door:
Tafel en Keuken

Shop nu

Meer balkenbrij

Balkenbrij met ontbijtspek en gegrilde appels

Balkenbrij met ontbijtspek en gegrilde appels

Een lekkere variatie op het klassieke balkenbrijrecept. Lekker met een flinke snee roggebrood.

NAAR RECEPT
Recept voor rommelkruid

Recept voor rommelkruid

Elke streek kent of kende zijn eigen rommelkruidmengsel. Breng balkenbrij op smaak met dit recept voor rommelkruid van culinair redacteur Klaske. 

NAAR RECEPT
Op zoek naar lekkere recepten?

De lekkerste recepten vind je in dit mooie kookboek van onze culinair redacteur Klaske!

Bestel hier
-->