Glazen gevuld met drankje van fruit, water en suiker

Granita

Een granita - oorspronkelijk afkomstig uit Italië - is een bevroren mix van fruit, water en suiker. Een verfrissende traktatie voor een warme zomerdag.

Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:

  • 3 dl water
  • 300 g suiker
  • 2,5 dl citroensap
  • 2,5 dl sinaasappelsap
  • 1 tl fijngeraspte sinaasappelschil

Zo ga je te werk:

  1. Breng het water aan de kook en los de suiker er in op.
  2. Laat het geheel vervolgens afkoelen.
  3. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe.
  4. Schenk de vloeistof in een bak en plaats het in de vriezer.
  5. Door tijdens het invriezen elk half uur goed met een vork door het mengsel te roeren, ontstaan zeer kleine ijskristallen die voor een aangename smaak zorgen.
  6. Serveer de granita in een mooi glas met een rietje en lepeltje.
  7. Bewaar het niet langer dan een week in de vriezer.

Tip: bij kookwinkels kun je ook een granita-ijsschaaf kopen. Laat het mengsel dan bevriezen tot een blok ijs, waarvan je met de schaaf vervolgens het ijs afschaaft.