Kippenstofbad in stijl van kapschuur

Voor het welzijn van kippen is een dagelijks zandbad van belang. Door zich in droog zand te wentelen houden ze hun verenkleed in conditie en ontdoen ze zich van vervelende kriebelbeestjes. Met deze werkomschrijving van Landleven-timmerman Nick van Zutphen maakt u zelf een sfeervol kippenstofbad in de stijl van een landelijke kapschuur.

Kippenstofbad tekening

Dit heb je nodig:

 • 2 x beton multiplex 1,2 x 125 x 62,5 cm
 • 3 x rabat vuren 1,7 x 13,5 x 240 cm
 • 4 x vuren geschaafd 27 x 27 mm x 210 cm
 • 28 x schroeven rvs 3,5 x 30 mm
 • 22 x schroeven rvs 4,0 x 40 mm
 • 20 l droog zand

En verder:

 • accuboor
 • buitenbeits transparant (ebben)
 • cirkelzaag
 • decoupeerzaag
 • gradenboog
 • houtboor Ø 3 mm
 • houtlijm (watervast)
 • potlood
 • rolmaat
 • verzinkboor

Zo ga je te werk:

Balkjes zagen

Begin met het op maat zagen van de balkjes (27 x 27 millimeter) voor het framewerk: twee van 52,7 centimeter lang (A), twee van 21,3 centimeter lang (B), twee met een lengte van 44,8 centimeter (C), vier van 18,9 centimeter lang (D), twee met een lengte van 28,1 centimeter (E) en ten slotte twee van 44,6 centimeter lang (F).

Schuine hoeken

Leg A plat op de werktafel. Stel de gradenboog in op 110 graden, leg hem op de lange zijde van A en teken een schuine lijn die kruist met een van de hoeken aan de kopse kant. Herhaal dit voor B. Bij C teken je aan één uiteinde over de breedte een streepje precies in het midden van het balkje. Teken vanaf deze lijn twee schuine lijnen onder een hoek van 110 graden, zodat de twee een puntdakje vormen. Maak bij D aan beide uiteinden een schuine lijn, de ene onder een hoek van 110 graden, de andere onder een hoek van 140 graden. Teken bij balkje E één zijde af onder een hoek van 110 graden. Zaag de schuine lijnen van A, B, C, D en E af met de decoupeerzaag.

Montage frame

Leg A en B plat op de werktafel met de schuine zijden tegen elkaar. Ten opzichte van elkaar maken de twee balkjes een hoek van 140 graden. Boor met een 3 millimeter houtboor in B aan de bovenzijde, de kant waar later het dak boven op komt, een gaatje dat in de lengterichting van A loopt en midden in A uitkomt. Smeer de schuine zijden van A en B in met houtlijm. Leg de schuine zijden tegen elkaar, zorg dat de hoek 140 graden is en zet ze vast aan de werktafel met twee lijmklemmen. Schroef B aan A met een 4,0 x 40 millimeter schroef.

Leg C met de twee schuine zijden in de hoek van A en B. Boor een gaatje in A naar B. Verlijm de schuine zijde van C; zorg dat C ten opzichte van A en van B onder een hoek ligt van 110 graden. Fixeer C met een lijmklem en schroef A aan C met een 4,0 x 40 millimeter schroef. Leg aan beide zijden van C een balkje D met een hoek van 110 graden tegen C. Zorg dat beide balkjes D tegen C op dezelfde hoogte uitkomen en dat de schuine zijden mooi aansluiten. Boor in balkjes D twee gaatjes, verlijm de schuine zijden en leg ze tegen C en A en tegen C en B.

Fixeer ze met een lijmklem en schroef beide vast met twee 4,0 x 40 millimeter schroeven. Plaats E tegen het uiteinde van A en boor een gaatje in A in de lengterichting van E. Verlijm de schuine zijde van E, leg hem ten opzichte van A onder een hoek van 110 graden, klem hem vast met een lijmklem en schroef A aan E met een 4,0 x 40 millimeter schroef. Hoe je dit doet laat Nick zien in de instructievideo.

Klem F tussen A en schroef van bovenaf vast.

Herhaal deze stappen voor de andere kant van het frame. Laat beide delen plat op de werktafel liggen. Als de lijm is uitgehard kan je de twee frames omhoog zetten en ze parallel aan elkaar plaatsen. Plaats een balkje F tussen balkjes A, gelijk aan de kopse kant van A. Klem de frames met een grote lijmklem tegen elkaar. Boor van bovenaf schuin in F, verlijm de kopse kanten van F en schroef ze vast met twee schroeven van 4,0 x 40 millimeter. Zie foto hiernaast. Herhaal deze stappen voor het tweede balkje F aan het uiteinde van B.

Beitsen

Zet voor je het kippenstofbad verder monteert het frame in de beits. Nick gebruikte een transparante buitenbeits met ebbentint.

Grondplaat

Zaag een stuk multiplex van 50 bij 50 centimeter (G). Zet het frame op zijn kop, leg G op de uiteinden van C en E. Boor op iedere hoek een gaatje in G en schroef G aan C en E met vier schroeven van 4,0 x 40 millimeter.

Dak

Zaag een rechthoekig stuk multiplex van 62,5 centimeter breed en 59,3 centimeter lang (H). Zaag één zijde (van 62,5 centimeter) af onder een hoek van 110 graden. Zaag een tweede stuk multiplex van 62,5 centimeter breed en 22,6 centimeter lang (I). Zaag ook hier één zijde onder een hoek van 110 graden. Leg H met de grootste zijde onder op de werktafel, plaats het frame erbovenop, zorg dat het over de breedte in het midden ligt en dat de punt waar A en B samen komen, gelijk is aan de schuine zijde van H. Gebruik lijmklemmen om het frame op zijn plaats te houden. Boor in balkjes A vier gaatjes, verzink deze en draai er vier schroeven van 3,5 x 30 millimeter in. Boor ook drie gaatjes in F en draai hier ook drie schroeven van 3,5 x 30 millimeter in. Herhaal deze stappen voor het korte stukje dak I. In B boor je dan twee gaatjes. Let erop dat H en I in de nok zo strak mogelijk aansluiten.

Zijwanden

Zaag tweemaal een stuk rabat van 50 centimeter lang (J). Zaag viermaal een stuk van 51,7 centimeter (K) en één stuk van 53,4 centimeter (L). Zaag met een decoupeerzaag van de bovenste rabatdelen het ‘mes’ af. Dat is het uitstekende smalle stuk dat in de ‘groef’ van het volgende rabatdeel valt. Zo wordt het fijner voor de kippen om over de rand te klimmen, het geeft een betere doorstroming van lucht én het ziet er netter uit.

Boor aan weerszijden van J twee gaatjes op 14 millimeter vanaf de kopse kant. Plaats J tegen de achterzijde van E en schroef hem vast met vier 3,5 x 30 millimeter schroeven. E zonder mes plaats je bovenop. Herhaal deze stappen voor K. Aan de voorzijde boor je deze voor op 14 millimeter en aan de achterzijde op 20 millimeter. Zorg dat K aan de voorzijde gelijk is aan staander C. Boor tot slot L aan beide zijden voor op 20 millimeter en schroef deze aan C. Zet K en L vast met vier 3,5 x 30 millimeter schroeven per plank.

Zand

Vul de bak met circa 20 liter droog en fijn zand. Plaats het stofbad op een zonnige plek, met de voorzijde naar het zuiden gericht. Tip: zet het kippenstofbad op een paar (oude) tuintegels zodat er geen vocht kan optrekken en de bodem langer meegaat.

Nicks tips

Verzinken schroefgaten

Verzink de schroefgaatjes die je voorboort ook. Dan is er nog minder kans dat het hout gaat splijten én zijn de schroefjes minder zichtbaar. Vul de gaatjes eventueel op met houtvuller.

Nok waterdicht

In dit voorbeeld zijn de twee schuine zijden van het dak verlijmd, maar je kan er ook voor kiezen om er bijvoorbeeld transparante constructiekit tussen aan te brengen, voor een waterdichte afwerking.

Goed doorwaaien

Het kippenstofbad heeft halfopen zijwanden; dat maakt de kans kleiner dat kippen erin zullen willen overnachten of broeden.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.