Maak een houten hangmat

Eenvoudige houten tuinpaaltjes zijn ideaal voor het maken van afrasteringen in de tuin. Maar, zo laat Landleven-timmerman Nick van Zutphen zien, ze lenen zich ook prima voor het maken van een stoere houten hangmat. Zalig voor luie zomerdagen.

Dit heb je nodig:

  • 30 x tuinpaal 100 cm x 45 mm
  • 3 x stevig touw 10 m x 10 mm (Birotex navy blauw)
 

 

En verder:

 

  • aansteker
  • accuboor
  • balkenboor ø 12 mm
  • houtzaag
  • lijmklemmen
  • potlood
  • rolmaat
  • schuurmachine

 

Zo ga je te werk:

Zaag de punt en de schuine kop van het paaltje af en zorg dat er een recht stuk overblijft van 90 centimeter lang. Heb je geen afkortzaag? Bekijk dan de video voor tips voor het aftekenen en recht zagen met een handzaag.

Boor in elk paaltje twee gaten; het is belangrijk dat beide gaten parallel aan elkaar zijn. Doe dit met aandacht voor een fraai eindresultaat. Maak vanaf de kopse kant een markering op 15 centimeter, en doe dit ook aan het andere uiteinde van elke paal. Boor op beide markeringen een gat van 12 millimeter doorsnede. Gebruik hiervoor een balkenboor; deze is gemaakt om snel door dik hout heen te boren. Boor het laatste stuk langzamer om het uitgaande gat een mooier snijvlak te geven. Haal indien nodig de boor soms even naar achteren, zodat hij minder grote ‘happen’ neemt.
 

Nick drukt met zijn voet het paaltje tegen de vorige knoop Trek de knopen zo strak mogelijk aan

Knopen

Om de hangmat mooi strak te maken is het van belang dat je de knopen tussen de paaltjes allemaal gelijk maakt en zo strak mogelijk aantrekt. Werk vanuit het midden, om te zorgen dat er aan beide kanten van de hangmat evenveel touw overblijft. Neem het touw, vind het midden door het dubbel te leggen en maak in het midden een gewone enkele knoop. Herhaal dit voor het tweede touw. Rijg beide touwen door het eerste paaltje met de knoop aan dezelfde zijde.

Leg vervolgens een knoop aan de andere zijde van de balk, zo strak mogelijk en direct tegen het hout aan. Het touw zal hoe dan ook gaan uitrekken, dus werk zo strak mogelijk. Rijg het volgende paaltje aan het touw. Op de foto zie je hoe Nick het paaltje met zijn voet tegen de vorige knoop duwt om de knoop nog strakker te krijgen. Herhaal dit tot je vijftien paaltjes aan één zijde van het midden hebt geregen en vastgeknoopt. Eindig weer met een gewone knoop. Herhaal dit proces vanaf de andere kant van het touw met nog eens vijftien paaltjes.

Ophangen

Er zijn verschillende manieren om de hangmat op te hangen, bij voorkeur tussen twee stevige bomen in de (half)schaduw. Hoe verder de bomen of bevestigingspunten van elkaar staan, hoe rechter de hangmat hangt; dit is prettiger wanneer je ligt. Staan de bomen dichter bij elkaar, dan hangt de hangmat juist meer in een boog. Dit is fijner om in te zitten en te lezen. Knoop de uiteinden van de twee touwen die uit de hangmat komen aan elkaar vast. Het is van belang dat deze exact even lang zijn, anders gaat de hangmat scheef hangen. Doe dit aan beide zijden.

Vervolgens kun je het derde touw doormidden knippen en met een aansteker de uiteinden laten smelten zodat ze niet (meer) rafelen. Knoop aan één zijde van het touw een ‘oog’ door een lus te maken en er een knoop in te leggen. Sla het touw op de juiste hoogte om de boom en steek het uiteinde van het touw zonder lus door het aan elkaar geknoopte touw van de hangmat en vervolgens door de lus. Trek het touw aan en knoop het zo vast dat het touw enigszins gemakkelijk los te maken is. De houten hangmat is behoorlijk zwaar; met zijn tweeën ophangen is aan te raden.

Nicks tips

Houtkeuze

Voor deze hangmat is gebruik gemaakt van tuinpaaltjes. Deze zijn al geïmpregneerd, hebben een robuuste uitstraling en zijn eenvoudiger te verwerken en hebben een langere levensduur dan bijvoorbeeld boomstammetjes.

Schuren

De kopse kanten van de paaltjes zijn eenvoudig af te ronden door met de ene hand het paaltje over de werktafel heen en weer te rollen en met de andere hand de schuurmachine op het hout te houden. In de video zie je hoe.