Maak een eekhoornvoederhuis

Met hun atletische capriolen en zwierige staart zijn eekhoorns graag geziene tuingasten. Hoewel ze prima hun eigen maaltje bij elkaar kunnen scharrelen, verwen je ze door ze bij te voeren met walnoten, zwarte zonnebloempitten, pijnboompitjes en hazelnootkernen. Lok ze naar je tuin met dit praktische voederhuis, waarmee je de eekhoorns nog beter kunt bekijken. In dit filmpje vind je de beginnerstips van Nick van Zutphen voor het verlijmen en nagelen van multiplex en het op maat snijden van het plexiglas. 

Bouwtekening van een eekhoornvoederhuis
Klik om de tekening te vergroten en downloaden.

Dit heb je nodig:

  • 1 x ketting 3 mm x 3 m
  • 1 x multiplex hardhout 9 mm, 122 x 61 cm
  • 1 x plexiglas (acrylplaat) 50 x 100 cm
  • 1 x schaaflat hardhout 9 x 27 mm x 270 cm
  • 2 x staartheng 100 mm, verzinkt
  • 8 x M5 15 mm boutjes + ringen en moertjes
  • 2 x M5 20 mm boutjes + ringen en moertjes
  • 2 x M5 30 mm carrosseriering
  • Koploze nagels 1,6 x 30 mm

En verder: 
  • Accuboor, houtzaag, schuurpapier, rolmaat, potlood, scherp mes (acrylmes), kleurloze tuinmeubelbeits (buiten), winkelhaak, kwast, metalen liniaal, 65 mm-gatenzaag en 5 mm-boor.

Zo ga je te werk:

Kast
Zaag een stuk multiplex op maat: 59,2 x 35,9 centimeter (A), plus een stuk van 59,2 x 15 centimeter (B) en tweemaal een stuk van 36,8 x 15 centimeter (C). In C boort u met een gatenzaag op 7,5 centimeter vanaf de zijkant en vanaf de onderzijde een gat van 65 millimeter in doorsnede. Boor in C met een 5 millimeter-boor een gaatje op 7,5 centimeter van de zijkant en de bovenkant. Leg B plat op de werktafel, sla langs één lange zijde op 4,5 millimeter vanaf de rand met een hamer vijf koploze spijkers in B en herhaal dit voor C. Zorg dat ze een klein stukje door het hout heen steken, dat maakt het monteren gemakkelijker.
 
Leg A plat op de werktafel en zet B op zijn kant tegen A aan. Breng op het raakvlak enkelzijdig een dun lijntje houtlijm aan en sla de nagels in A. Zorg dat alles haaks is. Vervolgens herhaalt u deze stappen voor C en verbindt u C met lijm en drie nagels langs de korte zijde ook met B.
 
Deksel
Zaag een stuk multiplex van 61 x 15 centimeter (D). De scharnieren (staartheng) plaatst u langs de lange zijde op 15 centimeter vanaf de smalle zijde. Zorg dat het scharnierpunt naar buiten steekt en teken de twee gaten van het scharnier af op D. Markeer ter hoogte van het scharnierpunt op D ook de breedte van het scharnier. Met een 5 millimeter-boortje boort u de gaten voor. Met de decoupeerzaag zaagt u bij beide scharnieren een inkeping van 2 millimeter die net zo breed is als het scharnier. Dit zorgt ervoor dat het deksel goed sluit. Zaag twee stukjes multiplex van 10 x 2,5 centimeter (E); verlijm en spijker deze aan D, op 9 millimeter vanaf de korte zijde van D.
Monteer de scharnieren op D met M5 x 20 millimeter-boutjes, -ring en -moer. Zet de kast op zijn kant met B naar onderen en leg het deksel er bovenop. Teken per scharnier twee gaten af op A, haal D er vanaf, boor de gaten voor met een 5 millimeter-boor, leg het deksel er weer bovenop en zet de scharnieren vast met M5 x 20 millimeter-boutjes, -ring en -moer.
 
Doolhof
Zaag driemaal een stuk multiplex van 24 x 13,9 centimeter. Zaag in een van de drie een gat van 65 millimeter in doorsnede op 7,1 centimeter vanaf de zijkanten (F). De overige twee laat u ongemoeid (G). Leg de kast met A naar boven plat op de werktafel. Sla in A in een rechte lijn drie koploze nagels boven elkaar op 15,2 centimeter vanaf de zijkant, de eerste op 4 centimeter vanaf de onderkant, de volgende op 12 centimeter en de laatste op 20 centimeter. Zorg dat de nagels aan de binnenzijde ongeveer 3 millimeter uitsteken. Herhaal dit aan de andere zijde. Zet de kast op zijn zij met B naar beneden, leg een dun lijntje lijm op de lange en de korte zijde van G en zet G haaks boven op de uitstekende nagels met de verlijmde zijde tegen B aan. Sla de nagels helemaal in G. Sla nu twee nagels door B in G. Dit zou ook op 15,2 centimeter vanaf de zijkant moeten zijn. Zorg dat G haaks is en de nagels precies in het midden zitten. Herhaal dit voor de andere G. Plaats F in het midden gelijk aan de bovenzijde van A en verlijm en spijker het vast aan A met het gat naar boven.
 

Nick die een houten plak zaagt
Nick die een houten plak zaagt
Nick die een houten plak zaagt

Schaaflatten
Zaag twee schaaflatten van 61 centimeter lang met beide uiteinden onder een hoek van 45 graden (H). Verlijm en spijker de eerste aan B, de tweede aan het deksel (D). Zaag nog twee schaaflatten van 37,7 centimeter lang (I) en verlijm en spijker deze aan C. Verlijm H en I die aan de kast vast zitten met elkaar en zorg dat ze op elkaar aansluiten.
 
Lakken
Demonteer de scharnieren, schuur alle oppervlakken glad, haal al het stof weg en lak in drie lagen het hout met een transparante blanke lak voor buiten. Laat na elke laag de lak goed uitharden, schuur hem lichtjes op, maak stofvrij en breng vervolgens de volgende laag aan.
 
Plexiglas
Snijd met behulp van een metalen liniaal en een scherp mes (acrylmes) een stuk plexiglas van 59 bij 35,8 centimeter. Verwijder de beschermfolie en schuif het plexiglas tussen H, I en F en G
 
Ketting
Bevestig het voederhuis op twee punten aan de boom; dit zorgt ervoor dat het niet zo makkelijk in de wind kan draaien. Verbind de ketting aan de zijkanten met een M5 x 25 millimeter-bout aan D en gebruik per punt twee grote carrosserieringen.

Nick die spijkers in een plak slaat
Nick die spijkers in een plak slaat
Nick die spijkers in een plak slaat

Tips

Tip 1
Lekker kijken
Het doolhof is bewust eenvoudig gehouden omdat het erom gaat dat de eekhoorn zijn weg er doorheen vindt, dat u de eekhoorn goed kunt zien en dat er iets te klauteren is.
 
Tip 2
Plexiglas snijden
U kunt plexiglas op maat maken door er met een zeer scherp mes (acrylmes) een lijn in te trekken. Dit doet u bij voorkeur langs een metalen liniaal of bijvoorbeeld een houtzaag. Zorg dat u flink druk uitoefent op het mes. Leg het plexiglas vervolgens met de zojuist getrokken lijn op de rand van uw werktafel, leg er een stuk hout bovenop zodat u evenredig druk kunt uitoefenen en buig het uitstekende stuk plexiglas naar beneden, net zolang tot het precies langs de snijlijn breekt. Gebruik een veiligheidsbril en handschoenen om uzelf te beschermen tegen rondvliegende stukjes plexiglas.
 
Tip 3
Gaten boren in hout
Leg het stuk hout waar u doorheen wilt boren boven op een stuk resthout en boor het gat tot in het resthout. Dit voorkomt dat het hout aan de onderzijde gaat splinteren.
 
Tip 4
Extra plateau
Eekhoorns zijn ware acrobaten en als ze honger hebben vinden ze altijd hun weg, maar als de eekhoorns in uw tuin enige drempelvrees hebben kunt u een extra plateautje maken bij de openingsgaten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld twee vierkante plaatjes zagen van 8 x 8 centimeter en deze aan de buitenkant, direct onder het gat, horizontaal tegen C bevestigen. Schroef ze van binnenuit vast met drie schroefjes.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.