Genaaide pannenstoof om stoofpotten in na te garen

Naai een pannenstoof

Een pannenstoof is een handig hulpje om stoofpotten in na te garen. Met wat lappen stof naai je zelf ook zo'n leuke pannenstoof in een handomdraai. Lydia Kant legt uit hoe je dat doet. 

Dit heb je nodig:

  • Patroonpapier/ een oude krant
  • 1 meter stof voor de binnenkant, liefst katoen
  • 1 meter stof voor de buitenkant, liefst katoen
  • Een oud dekbed/oude deken of dik fiberfill, voor de vulling
  • 3 meter biaisband
  • Garen, in bijpassende kleur

Stap 1: tekenen en knippen

Teken en knip uit het papier het patroon voor de bodem: een cirkel van 35 cm doorsnee. Leg het patroon op de stof en knip dit 1 keer uit de binnenstof en 1 keer uit de buitenstof, beide met een naadtoeslag van 3 cm. Leg het patroon op de vulling en knip dit 2 keer uit, zonder naadtoeslag. Knip nu de delen voor de ‘zijwanden’: uit de vulling 2 keer een rechthoek van 50 bij 115 cm en uit de binnen- en buitenstof een rechthoek van 55 bij 120 cm.

Stap 2: naaien

Begin met het naaien van de bodem: leg een dubbele laag vulling tussen de binnenstof en de buitenstof. Speld de stof, met de goede kanten naar buiten, om de vulling heen. Stik de stof kort langs de vulling rondom vast.

Stap 3: zijwanden

Gebruik ook voor de ‘zijwanden’ een dubbele laag vulling. Indien gewenst kan, om verschuiven te voorkomen, de vulling vastgenaaid worden op de binnenstof. Stik hiervoor de vulling in drie nette rechte lijnen vast op de verkeerde kant van de binnenstof. Leg daarna de beide rechthoekige lappen stof met de goede kant van de stof op elkaar en stik deze aan de twee zijkanten en de bovenkant kort langs de vulling aan elkaar vast. Laat de onderkant nog open. Keer de hoes nu naar de goede kant en duw de vulling netjes tegen de randen en de hoeken.

Stap 4: doorstikken

Stik de vulling op 3 cm van de boven- en zijkant door.

Stap 5: vastmaken

Vouw de zijkanten naar elkaar toe en laat ze 6 cm overlappen. Stik het overlappende gedeelte tot ongeveer 15 cm hoogte vanaf de onderrand aan elkaar vast.

Stap 6: afronden

Keer de ‘zijwand’ met de goede kant naar binnen en speld de onderrand rondom vast aan de bodem, zo kort mogelijk langs de vulling. Stik daarna beide delen aan elkaar vast. Om zo kort mogelijk langs de vulling te stikken kunt u gebruikmaken van een rits- of paspelvoetje. Werk de naad netjes af met zigzag- of overlockstiksel.

Stap 7: sluiting

Vouw het biaisband over de hele lengte dubbel en stik het vast. Knip 3 stukjes van 8 cm van het dubbelgestikte biaisband en stik deze vast als lusjes op 3 plekken, gelijkmatig verdeeld op de ‘zijwand’. De bovenkant van de lusjes komt op 9 cm vanaf de bovenrand. Sla de rest van het biaisband dubbel en haal het door de lusjes. Hiermee kun je de pannenstoof afsluiten. De pannenstoof is nu klaar voor gebruik!

De leukste handwerk idee├źn

Handwerken is springlevend. Steeds worden er weer nieuwe, verrassende creaties bedacht. Laat je inspireren door de handwerkproducten in deze special en haak, brei, naai of vilt er wat moois van!
Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.