Maak een einde aan chaos in de werkplaats met dit dubbele gereedschapsrek. In dit compacte rek sla je je harken, batsen, scheppen, bezems en ander tuingereedschap overzichtelijk én veilig op, zowel horizontaal als verticaal. Het rek maken is een leuke klus.
En verder:
Zaag met een cirkelzaag groef en mes van de multiplexplaat. Zaag uit de plaat zes stroken van 9,6 centimeter breed. Drie van deze stroken zaag je op de lengte die voor uw situatie passend is, in dit voorbeeld 238,2 centimeter (A). In deze stroken zaag je inkepingen waar de verticale stelen in komen te liggen. Leg A vlak op de werktafel en neem een mal om een cirkel te tekenen van 40 millimeter doorsnede, bijvoorbeeld een dop. Teken op 30 centimeter vanaf de onderzijde van A over de breedte in het midden een cirkel van 40 millimeter doorsnede. Teken om de 20 centimeter een cirkel tot aan het einde van A. Vervolgens teken je over de breedte haaks een lijn door het centerpunt van de cirkel; teken nog een lijn langs de bovenzijde van de cirkel. Vervolgens teken je aan de linkerzijde een kleinere halve cirkel die begint op de centerlijn tegen de grote cirkel, en eindigt op de centerlijn aan de linkerzijde van het multiplex.
Nu rol je jouw mal langs de lijn die je zojuist hebt getekend. Aan de tegenoverstaande zijde teken je een lijn die uitkomt aan de rechterzijde van de cirkel ter hoogte van de centerlijn. Laat de lijn mooi rond lopen. Herhaal dit voor alle getekende cirkels en zaag de inkepingen uit met een decoupeerzaag met een bochtenzaagje. Maak drie van deze frames. In het filmpje hierboven zie je hoe Nick dit doet. Zaag vervolgens twee stroken van 150 centimeter lang en 9,6 centimeter breed (B). Leg deze op hun kant met ongeveer 240 centimeter tussenruimte. Leg A hier haaks tussen, precies in het midden, en verlijm en schroef A aan B met twee 4,0 x 50 millimeter schroeven per verbinding (twaalf in totaal). Zaag nog twee stroken van 72,3 centimeter lang (C), leg deze tussen A in, over de hoogte precies in het midden. De eerste C schroef en lijm je aan A vast, met 4,0 x 50 millimeter schroeven. De tweede C kun je alleen vanaf de buitenkant op een dergelijke manier vastzetten. Je kunt C aan de middelste A vastschroeven door er schuin in voor te boren met een 4 millimeter houtboor en hier een schroef in te draaien (zie foto hieronder). Zet het frame tegen de wand en maak hem met vier stoelhoeken vast aan de muur. Hiervoor gebruik je achtmaal een plug plus schroef (5 x 25 millimeter), boor je voor met een 5 millimeter steenboor, en bevestig je de stoelhoek aan B met twaalf 4,0 x 20 millimeter schroefjes.
Zaag een vuren balkje van 44 x 94 millimeter x 144 centimeter (D) om later het hek aan te bevestigen. Met een 22 millimeter speedboor boor je in D vier gaten van 70 millimeter diep: vanaf de onderzijde gemeten op 7,5 centimeter en dan om de 34 centimeter. Zorg dat er tussen A en D 19 centimeter ruimte is. Zet D met 4 houtdraadbouten M8 x 80 millimeter en plug vast. In de wand boor je deze voor met een 12 millimeter steenboor, dit is de buitenmaat van de plug. Zet deze vast met een 13 millimeter dopsleutel en verlengstuk.
Zaag uit een stuk multiplex, waar je wederom mes en groef vanaf zaagt, 5 stroken van 11,6 centimeter breed. Zaag twee stroken op een lengte van 168 centimeter (E). Zaag nog twee stroken van 100 centimeter lang (F). Leg de stukken F parallel aan elkaar op de grond en leg E er haaks bovenop. Verlijm en schroef E aan F met op elke kruising vier schroeven van 4,5 x 30 millimeter. Leg twee reststukjes multiplex op F en leg er een stuk multiplex van 11,6 centimeter breed (G) diagonaal bovenop, van rechtsonder naar linksboven. Het is de bedoeling dat de diagonaal onderaan bij het scharnier begint en naar de hoogste punt loopt, dan is ie het sterkst. Zorg dat de boven- of onderzijde van G kruist op de binnenkruising van E en F. Teken G af op de binnenlijn van E, en zaag deze af. Haal het resthout weg, leg G op zijn plaats, teken langs de rand van F en zaag de uitstekende stukken af. Verlijm en schroef G aan F met 4,5 x 30 millimeter schroeven.
Plaats het rek op de positie waar het moet komen op 36 centimeter vanaf de vloer. Monteer de duimen op D, precies in het midden van E, elk met twee M6 houtdraadbouten van 80 millimeter; boor deze voor met 6 millimeter houtboor. Plaats de hengen op E en zet ze vast met drie slotbouten: tweemaal M6 30 millimeter en eenmaal M6 45 millimeter. Boor deze voor met een 6 millimeter houtboor en zet ze vast met een 13 millimeter dopsleutel.
Neem een stuk multiplex van 11,6 centimeter breed en teken een stukje van 10 centimeter breed af. Teken hier, net als bij A, een cirkel op met een dopje van 40 millimeter doorsnede op 5,5 centimeter vanaf de onderzijde. Teken weer een centerlijn; aan de ene zijde maak je weer de kleinere halve cirkel, aan de andere zijde trek je de cirkel vanaf de centerlijn recht omhoog. Zaag deze vorm uit en zaag het hele stuk af (H). Herhaal dit negentien maal. Leg het hek op zijn kop, op blokjes, op de grond. Maak op de bovenste E op 3 centimeter vanaf de bovenzijde, vanaf de kant waar geen heng zit, een reeks van twintig markeringen: de eerste op 4,1 centimeter van de zijkant, dan met een tussenruimte van om en om 5,8 en 8,2 centimeter. Met een winkelhaak kopieer je de reeks ook naar 3 centimeter tot de onderzijde van E, zodat er steeds twee markeringen recht boven elkaar zitten op 3 centimeter vanaf de rand. Boor alle markeringen voor met een 4 millimeter houtboor. Hang het hek weer op, monteer bij elke set gaatjes een stuk H, verlijm deze met E en schroef vast met 4,0 x 50 millimeter schroeven. De eerste twee stukken H schroef je waar E en F elkaar kruisen vast met 4,0 x 60 millimeter schroeven.
Tot slot bevestig je een windhaakje van 60 millimeter lang aan het uiteinde van E. Het oogje draai je aan de zijkant in A; zo blijft het hek altijd gesloten.
Slepen met tuingereedschap is onontkoombaar op een flink erf. Met deze zelfgemaakte tuintrolley maak je het jezelf een flink stuk eenvoudiger. Laad alles wat je nodig hebt op deze robuuste, rijdende trolley en alles is binnen handbereik. Inclusief handige afvalemmer.
Uit een oud zaagblad of een stuk verenstaal kun je handige gereedschappen maken. En uit een staafje roodkoper kan met betrekkelijk weinig moeite een schrepel worden gesmeed. Landlevenboer Jan Gotink uit het Gelderse Vorden laat zien hoe je eenvoudig tuingereedschap maakt.
Lotte Post woont sinds 2017 op het platteland. In de serie 'Lotte in de leer' doet ze kennis op van professionals over allerlei klussen op het erf of in de tuin. Deze keer leert ze hoe ze stelen op gereedschap moet zetten.
Timmerman Nick van Zutphen maakt stoere creaties voor Landleven, zoals een buitenkeuken, robuuste gereedschapskist of folietunnel.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen en ontvang gratis het Landleven receptenboekje Buiten Eten. Met de aanvraag ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.