Gehaakte feestelijke onderzetter

Haak feestelijke onderzetters

Lisanne Multem van het haakblog Happy Handmade Living ontwierp het patroon van deze feestelijke onderzetters. Leuk voor op de kersttafel, zeker in combinatie met de sterrenloper uit ons nieuwe haakpakket. Ga nu aan de slag en geniet nog deze feestdagen van een uniek gedekte tafel.

Dit heb je nodig:

 • Haaknaald 5 mm
 • 1 bol Scheepjes Cahlista in kleur 130 (gebroken wit)
 • Restje Scheepjes Twinkle in kleur 941
 • Schaar
 • Stopnaald
 • Stekenmarkeerder

Gebruikte steken:

 • Lossen
 • Halve stokjes
 • Stokjes
 • Halve vasten
 • Parelsteek - deze begint met een stokje, daarna ga je om dat stokje heen haken. Sla de draad om de naald, steek rechts naast het stokje in en haal een lus op, doe dit nog 2 keer, sla de draad daarna om de haaknaald en haal deze vervolgens door alle steken op de naald. 

Patroon:

Afmeting: Als je de onderzetter met de voorgestelde garen haakt is de doorsnede ongeveer 11 cm.

Zet met het Cahlista garen een magische ring op en haak er 6 halve stokjes in. Of haak 4 lossen (I) en maak deze tot een ring met een halve vaste. Haak vervolgens 6 halve stokjes in de ring.

Toelichting: Als er in het patroon bijvoorbeeld staat 'Haak 2 halve stokjes in elke 2e steek', dan haak je in elke 2e steek van die toer 2 halve stokjes (meerderen). In de overige steken haak je gewoon 1 half stokje. Die sla je dus NIET over.

Toer 1: Haak 2 lossen (telt als eerste steek), haak 1 half stokje in diezelfde steek, haak vanaf nu 2 halve stokjes in elke steek. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin (12).

Toer 2: Haak 2 lossen (telt als eerste steek), haak 1 parelsteek in de volgende steek, haak 1 half stokje in de volgende. Ga zo door tot het einde van de toer. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin (18). Je hebt in totaal 6 parels gehaakt in deze toer.

Haak 2 lossen (telt als eerste steek). Haak 2 halve stokjes in elke 3e steek. In de overige steken haak je gewoon 1 half stokje. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin (24).

Haak 2 lossen (telt als eerste steek), haak 1 parelsteek in de volgende steek, haak 1 half stokje in de volgende. Ga zo door tot het einde van de toer. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin (36). Je hebt in totaal 12 parels gehaakt in deze toer.

Haak nu de rand met gouddraad. Haak als laatste een rand vasten om de gehele onderzetter. Haak in elke steek 1 vaste. Let op: je wilt niet dat je haakwerk gaat trekken, haak deze rand daarom lekker los (36). 

Hecht de draad af en werk deze uiteinden netjes weg in de onderzetter. Haak op deze manier zoveel onderzetters als je maar wilt, zodat je de kersttafel straks kunt aankleden met deze feestelijke zelfgemaakte accessoires.

Maak ook een gezellige tafelloper van wintersterren

Maak de kersttafel extra gezellig met een tafelloper van wintersterren. Door de vele winterse sterren krijg je een uniek resultaat! Met het mooie gouden accent in de rand maak je hem helemaal af en straalt hij meteen gezelligheid uit. 

Bekijk hier de tafelloper
Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.