Hangstoel om loom te genieten

Lees een goed boek, drink een heerlijke kop thee, of doe even helemaal niets… In deze hangstoel breng je een zwoele zomeravond lekker lui door. Voor het zover is, staat je nog een leuke klus te wachten; je maakt hem helemaal zelf. Alie van Veldhuizen doet het je voor.

Dit heb je nodig:

  • 3 x 0,85 meter rondhout Φ 35 mm
  • 2 x 1 meter rondhout Φ 14 mm
  • Minimaal 10 meter touw (spleitex) Φ 12 mm
  • 0,75 x 1,25 meter canvas
  • 4 houtschroeven
  • Naaimachine
  • Accuschroef/boormachine

Zo ga je te werk:

Voorbereiding 
Neem twee van de drie stukken rondhout met een lengte van 85 centimeter. Teken op beide uiteinden van elk rondhout twee gaten af; respectievelijk op 6,5 en 4 centimeter vanaf het einde van de stok. Op de derde stok komt op beide uiteinden éen gat, op 4 centimeter vanaf het uiteinde. Boor de gaten op 4 centimeter met een houtboor met doorsnede 18 mm en de gaten op 6,5 centimeter met een houtboor met doorsnede 14 mm.
Let op: boor niet in een keer dwars door het hout, dan zal het splijten. Draai de stok om zodra je het puntje van de houtboor door het hout voelt/ziet komen en boor vervolgens vanaf de andere zijde terug.
 

Zitting 
Voor de zitting heeft Alie gekozen voor canvas, dit is een stevige stof die ook geschikt is voor buitenshuis. Eventueel kun je ook kiezen voor zonnewering- of parachutestof. Stik in beide zijnaden van de stof een smalle zoom van een centimeter. Stik vervolgens aan de boven- en onderzijde een tunnel van 7,5 centimeter. Maak eerst een vouw en strijk deze, dat naait gemakkelijker. Alie gebruikt een gewone naald, dikte 80. Mocht je een dikkere stof kiezen, gebruik dan een jeansnaald.
 

Frame
Steek de twee stukken rondhout met de dubbele gaten door de zojuist genaaide tunnels. Een aan de bovenzijde, een aan de onderzijde. Leg plat neer. Steek nu de twee dunnere rondhouten (Φ 14 mm) door de buitenste gaten van de dikkere stokken en laat ze een stukje uitsteken. Je hebt nu een rechthoekig frame. Zet de vier kruispunten vast met een houtschroef. Boor het schroefgat eerst voor.
 

Touw
Neem een stuk touw van drie meter. Leg er aan een uiteinde een knoop in en steek het andere eind van onder naar boven door het smalle gat in het bovenste rondhout van de zitting. Leg er na 75 centimeter weer een knoop in en rijg het restant touw door het gat van het derde rondhout (dus het rondhout dat niet aan de zitting vast zit). Ga met hetzelfde stuk touw naar de andere zijde van het rondhout en rijg het nu van boven naar beneden door het hout. Leg een knoop onder het rondhout, zorg dat je voldoende touw overhoudt om na 75 cm eveneens van boven naar benden door het eerste stuk hout te rijgen en eindig met een knoop.

Neem vervolgens een stuk touw van twee meter lengte. Rijg door het resterende gat in het onderste rondhout (in het zitgedeelte) een touw van onder naar boven. Leg een knoop onder het rondhout. Laat een ruim stuk touw over om uit te pluizen. Neem het andere eind van het touw en ga hiermee naar het bovenste rondhout (dus dat wat niet aan de zitting vast zit) en knoop het touw hier stevig omheen naast het touw wat er door heen geregen is, vanaf het andere rondhout. Herhaal deze stap, met een nieuw stuk touw van twee meter, bij de andere kant van de hangstoel.
 

Ophangen
Bepaal voordat je aan de stoel begint waar je hem wilt ophangen. Bijvoorbeeld aan een tak van een boom of aan een haak onder de overkapping, dit maakt veel verschil in de lengte van het touw dat je nodig hebt om de hangstoel te bevestigen. Zoek een mooie plek en geniet van je welverdiende rust.
 

Alie's tips:

Je kunt de stoel net zo smal of breed maken als je wilt, door de aangegeven maten aan te passen. Let er op dat de stof tussen de gaten van het fram moet blijven.
Idee: maak kleine hangstoelen voor je (klein-)kinderen. Ieder kind kan zijn eigen stof uitzoeken of zelf het houten frame in een bijpassende kleur verven. 
 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.