Gehaakt fietsbelhoesje

De kleine dingen in het leven wat mooier maken, dat geeft veel vrolijkheid. Daarom haakte Janneke Assink dit leuke bloemenhoesje voor haar fietsbel. Zo wordt dat ritje op de fiets opeens heel gezellig! In dit filmpje krijg je stapsgewijs te zien hoe je dit hoesje moet maken. En je vindt hieronder de complete werkbeschrijving.

Dit heb je nodig:

 • Vijf verschillende kleuren (gemerceriseerd) katoen bijv. Schachenmayr Catania of ByClaire Cotton
 • Haaknaald 3 mm
 • Ter versiering: kralen, lintjes, knopen, leren label en alles wat je zelf leuk vindt om toe te voegen

Zo ga je te werk:

Begin met een magische cirkel.

 1. Toer 1 Kleur 1 Haak 3 lossen (=1 stokje), 1 losse, *1 stokje in de magische cirkel, 1 losse*, herhaal * tot * nog 6 keer, zodat je in totaal 8 stokjes hebt. Sluit met een halve vaste in de derde losse van het beginstokje.
 2. Toer 2 Haak een halve vaste om de losse in toer 1 (=1 vaste), haak 3 stokjes en 1 vaste om diezelfde losse, *haak om de volgende losse in toer 1 1 vaste, 3 stokjes, 1 vaste* en herhaal * tot * nog 6 keer voor in totaal 8 bloemblaadjes. Sluit met een halve vaste en hecht af.
 3. Toer 3 Kleur 2 Hecht aan de achterkant om een stokje van toer 1 aan, haak 4 lossen, *een vaste om het volgende stokje, 4 lossen*, herhaal * tot * nog 6 keer, zodat je in totaal 8 boogjes hebt. Sluit met een halve vaste.
 4. Toer 4 Haak om elke 4-lossenboog: 1 vaste, 5 stokjes, 1 vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.
 5. Toer 5 Kleur 3 Hecht aan de achterkant om een vaste van toer 3, haak 5 lossen, *1 vaste om de volgende vaste van toer 3, 5 lossen*, herhaal * tot * nog 6 keer, zodat je in totaal 8 boogjes hebt. Sluit met een halve vaste.
 6. Toer 6 Haak om elke 5-lossenboog: 1 vaste, 6 stokjes, 1 vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.
 7. Toer 7 Hecht aan met kleur 4 om een vaste van de een-na-laatste toer. Haak 3 lossen, *1 vaste om de volgende vaste, 3 lossen*, herhaal * tot * 6 keer. Sluit met een halve vaste.
 8. Toer 8 Haak om elke 3-lossenboog 4 vasten, sluit met een halve vaste.
 9. Toer 9 Haak 1 losse (= 1 vaste), 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste*, herhaal * tot * 6 keer en sluit met een halve vaste.
 10. Toer 10 Haak 1 losse (= 1 vaste), 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste*, herhaal * tot * 6 keer en sluit met een halve vaste.
 11. Toer 11 Haak 1 losse (=1 vaste), 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste*, herhaal * tot * 6 keer en sluit met een halve vaste.
 12. Toer 12 t/m toer 18*: Haak 1 losse (=1 vaste) en een vaste in elke vaste. Sluit alle toeren met een halve vaste. Na toer 18 hecht je af.
 13. * Haak door (of stop eerder) tot je het bovendeel van de bel bedekt hebt. Haak je losser, dan heb je waarschijnlijk minder toeren nodig; haak je strakker, dan moet je hier mogelijk 1 of 2 toeren extra haken.
 14. Toer 19 Hecht aan met kleur 5 en haak een vaste in elke vaste, behalve in de laatste vier vasten van de toer. Dit is het begin van de opening voor de duimhevel.
 15. Toer 20 Keer het werk, haak een losse en haak in de vasten van de vorige toer vasten. Haak aan het einde 4 lossen en een halve vaste in de eerste losse van de toer.
 16. Toer 21 Keer het werk, haak 5 vasten om de 4 lossen en een vaste in elke vaste. Sluit met een halve vaste.
 17. Toer 22 Haak 1 losse (=1 vaste) en een vaste in elke vaste. Sluit de toer met een halve vaste. Herhaal deze toer tot je hoesje hoog genoeg is (ongeveer de hoogte van de bel zelf). In de laatste toer minder je steken door elke zevende en achtste steek samen te haken. Sluit die toer met een halve vaste en hecht daarna af.
 18. Versier tot slot het hoesje naar eigen wens met kralen, lintjes, knopen of een leren label.

"Als ik tweemaal met
mijn fietsbel bel..."

Let op:

Door het hoesje zal je bel aanzienlijk minder goed hoorbaar zijn. Houd daar rekening mee in het verkeer. Janneke kan haar hoesje makkelijk omhoog 'wippen' in een noodgeval, zodat de bel alsnog bijzonder luid en duidelijk is (daarom haakte ze maar één minderende toer aan het einde). Zorg er dus voor dat het hoesje niet te strak om de bel zit.