Maak sneeuwster van dennenappels

Maak voor de feestdagen deze sneeuwster van dennenappels. Deze kerstster is tijdloos en ieder jaar weer opnieuw te gebruiken. Hang hem met een mooi lint aan de deur voor een warm welkom. Alie van Veldhuizen laat zien hoe je deze ster maakt.

Dit heb je nodig:

 • Dennenappels: 12 smalle (fijnspar) van 14 cm lang, 18 smalle van 9 cm lang, 6 kleine ronde dennenappels en 1 grote ronde voor het middelpunt
 • 3 lange en 6 korte roerhoutjes (voor verf)
 • Houtlijm
 • Hobbytangetje
 • Binddraad
 • Witte acrylverf
 • Kwast
 • Blanke lak
 • Lijmpistool (met 5 lijmpatronen)
 • Lint

Zo ga je te werk:

Drogen
Geraapte dennenappels kun je niet direct gebruiken. Ze kunnen sappen bevatten en er kunnen beestjes in zitten. Was je dennenappels daarom in water met azijn en laat daarna goed drogen.

Wassen doe je als volgt:
Meng twee delen warm water met een deel (witte) azijn. Dompel de dennenappels hier in onder en zorg dat ze twintig tot dertig minuten in het mengsel blijven liggen. Verzwaar ze eventueel als ze willen gaan drijven. Spoel ze daarna goed af en leg ze uit op een keukenpapier, liefst dicht bij een warmtebron (kachel of verwarming). Drogen op deze manier duurt drie tot vier dagen.

Drogen in de oven kan ook:
Verwarm de heteluchtoven voor tot 170 graden. Plaats de dennenappels op een bakplaat, bekleed met bakpapier of aluminiumfolie. Of leg ze in een ovenschaal. Laat drogen gedurende een à twee uur. Check ze regelmatig. De zaadjes kunnen er uitspringen bij het drogen in de oven.

Mal
Om de sneeuwvlok te maken, maak je eerst een mal. Neem drie grote roerhoutjes. Leg ze op elkaar; één recht voor je, de overige twee er kruislings op. Zet ze vast met houtlijm en laat het drogen. Neem ondertussen zes kleine roerhoutjes en markeer op het midden. Knip met een hobbytang de houtjes schuin doormidden. Lijm vervolgens 6 à 7 centimeter vanuit het uiteinde van een groot roerhoutje een door midden geknipt houtje, met de schuine kanten tegen elkaar (zie foto). Zet de houtjes tijdens het drogen eventueel vast met een wasknijper, zodat ze niet verschuiven. Schilder de mail, als alle lijm droog is, wit en laat drogen.

Lijmen
Neem dan de gedroogde dennenappels. Plaats de grote dennenappels van 14 centimeter aan de uiteindes van de vlok (op de kleine roerhoutjes) en lijm ze op de mal. Zet naar het midden toe de dennenappels van 9 centimeter lang vast. Plaats in het midden van de vlok de grote ronde dennenappel en zet de zes kleinere ronde appels daaromheen vast met lijm. Laat drogen.

Nu de dennenappels vast zitten, kun je ze afwerken met witte verf. Breng de verf grof aan op de dennenappels. Op die manier lijkt het of ze bedekt zijn met een laagje sneeuw. Als je de sneeuwvlok buiten op wilt hangen, is het verstandig hem in te spuiten met een laagje blanke lak ter bescherming. 

Maak van een stukje binddraad dat je om een dennenappel en de mal heen bindt, een lus aan de achterzijde om de vlok aan op te hangen. Versier hem met een mooi lint.

Alie's tips:

 • In plaats van lijmen kun je de dennenappels ook bevestigen met binddraad. Boor hiervoor een klein gaatje in de armen van de vlok, midden achter de dennenappels. Sla het binddraad om elke dennenappel, steek het draad door het gaatje en zet vast.
 • De kerstster is tijdloos en ieder jaar weer opnieuw te gebruiken, als je hem maar droog wegbergt.
 • Je kunt de dennenappels ook naturel laten en er een tak dennengroen aan bevestigen.
 • Bevestig aan het lint kerstballen voor een compleet andere uitstraling.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.