wanten voor plattelanders

Brei warme wanten voor plattelanders

De echte koukleum verkiest wanten altijd boven handschoenen, want in wanten houden je vingers elkaar lekker warm. Deze Landlevenwanten voelen zelfs nog ietsje warmer door het fijne haardvuur dat knappert in het boerderijtje op de voorkant. Hier vind je de telpatronen en werkbeschrijving.

Dit heb je nodig:

 • 50 g gele wol, dikte voor pen 3/3,5 (hier: Scheepjes Merino Subtile kleur 411, 125 m / 50 g)
 • 50 g grijze wol, dikte voor pen 3/3,5
 • 4 pennen pendikte 3/3,5

Zo ga je te werk:

 1. Deze wanten zijn gebreid in tricotsteek. Zet 64 steken op, verdeeld over drie naalden. Het is hierbij handig om de steken voor de afbeelding aan de voorkant op één naald te zetten.
 2. Markeer het begin van de toer. Brei 18 toeren voor de boord. Brei daarbij twee recht, twee averecht. Start met twee toeren van twee recht, twee averecht in grijs.
 3. Brei vanaf de volgende toer twee recht met grijs, twee averecht met geel. Na 18 toeren breit u twee toeren recht in grijs.
 4. Daarna begin je met het telpatroon. Het telpatroon kun je hieronder downloaden . Je breit het telpatroon helemaal recht, en wisselt alleen volgens het patroon van wolkleur.
 5. Voor de duim kant je negen steken af, op de plek waar de duim moet komen. 

Top 
 1. Wanneer je bij de bovenkant van het telpatroon komt, waar de want toe gaat lopen, pas je de want. Als hij net boven de pink uitkomt, is de want lang genoeg, anders moet je nog enkele toeren extra breien. Als de hoogte klopt, begin je met minderen voor de top. 
 2. Voor het minderen brei je aan beide kanten steeds twee steken samen. Aan de bovenzijde van de want minder je door steeds aan beide kanten twee steken samen te breien. Voor de grijze bies van twee steken brei je steeds aan beide zijden twee steken samen. 

Duim
 1. Brei de duim af door 22 steken op te nemen en met grijs 16 toeren te breien.
 2. Brei daarna vier toeren met geel.
 3. Brei voor de afwerking twee toeren steeds twee steken samen.
 4. Trek door de resterende steken een draad en hecht af. 

Telpatronen

 1. Download en print de telpatronen voor want 1 en want 2.
 2. Het geel gemarkeerde gebied hoort niet bij het patroon. Dit brei je dus niet.
 3. Het patroon op de achterkant van de want loopt door over de hele want.
 4. Vergeet de duim aan de achterkant niet. Deze is aangegeven met de 9 steken horizontaal op de achterzijde van de want.

De werkbeschrijving voor deze wanten vind je in Landleven december 2016 (11).

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.