Handgemaakte zeep

Handgemaakte zeep

Ze delen samen één grote passie: zeep maken. Dat doen Tineke en Jenneke Smit in Drenthe thuis, in hun keuken. Daar maken ze met de hand talloze puur natuurlijke zepen. “Er komt geen machine aan te pas.”

Gewoon thuis in de keuken maken moeder en dochter Smit de heerlijkste stukken zeep. Door veel te experimenteren en uit te proberen ontstaat het ene recept na het andere. Tineke: "Het is ontzettend leuk om te doen. En eigenlijk gaat er zelden iets fout. Dat komt doordat we alleen met puur natuurlijke materialen werken.

Wij werken met verschillende plantaardige oliën, zoals kokos- en olijfolie. Met ons eigen recept kunnen we een goede zeep maken. We hebben het recept steeds verder ontwikkeld tot we zelf helemaal tevreden waren. Daarmee hebben we nu een goede basis, waarop we eindeloos kunnen variëren. Zowel met kleur, geur als ingrediënten."

Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. Tineke gebruikt biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep.
Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. De oliën worden au bain-marie verwarmd, totdat alles vloeibaar is.
Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. Jenneke maakt loog. Dit is onmisbaar bij het maken van zeep.
Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. Zodra de loog en de olie worden samengevoegd begint het roeren. Dit duurt een half uur.
Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. Zeep kan verrijkt worden met allerlei toevoegingen, zoals gedroogde Calendula.
Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. Voor hun zepen lieten de dames speciale houten stempels maken met hun logo.
Biologische kokosolie en olijfolie als basis voor de zeep. Het eindresultaat: 100 procent zelfgemaakte, natuurlijk zeep.
Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.