Sneeuwbol met natuurlijke materialen

Van oude glazen potten en natuurlijke materialen die op eigen erf te vinden zijn, maakt Alie van Veldhuizen sneeuwbollen in winterse sferen. Even schudden en de ‘sneeuw’ dwarrelt in het rond. Een origineel alternatief voor bloembollen binnenshuis. Volg haar vijfstappenplan of bekijk het handige filmpje. 

Dit heb je nodig:

 • glazen jam- of groentepotten met deksel in verschillende maten
 • Gesso (primer)
 • acrylverf
 • kwasten
 • lijmpistool met patronen
 • natuurlijke materialen zoals boomschors, dennenappels, veren, boomschijfjes, dennentak,
 • hyacint, verschillende mossen, enz.
 • nepsneeuw
 • linten
 •  

Zo ga je te werk:

 1. Verwijder de etiketten van de potten door ze een tijdje in warm water met zeepsop te leggen. De etiketten laten vanzelf los. Zorg dat de potten goed droog zijn voor je verder gaat.
 2. Verf de blikken deksels van de potten in een kleur naar keuze. Breng eerst tweemaal een laag Gesso (primer) aan (tussentijds laten drogen). Zonder primer zal de acrylverf niet hechten.
 3. Geef de deksels hun definitieve kleur. Ook hier zijn twee lagen nodig voor een optimale dekking. Laat de deksels drogen.
 4. Voor het vullen van de potten kun je allerlei natuurlijke materialen gebruiken zoals dennenappels, boomschors, veertjes, dennengroen, hyacinten, kleine narcissen enzovoort. Lijm de materialen vast in de glazen potten met de hete lijm. Doe dit de ene keer op de bodem van de pot en de andere keer op het deksel, voor een speels effect.
 5. Strooi in de potten rondom de droge materialen een beetje nepsneeuw voor een winters effect. In de potten waar je het materiaal op het deksel hebt gelijmd, strooi je uiteraard eerst de sneeuw in de lege pot. Houd deze schuin, draai het deksel met de decoratie erop op de pot en zet hem op het deksel. Verdeel de sneeuw een beetje door te schudden.
 6. Strik rondom de deksels een kleurig lint en hang er bijvoorbeeld nog iets aan zoals een klein dennenappeltje of een stukje boomtak.
 7. Zet meerdere glazen potten bij elkaar voor een sfeervol geheel. Wissel af met hoge en lage, grote en kleinere potten. Gebruik kaarsenstandaards om hoogte te creëren en een blikvanger te maken.

Alie’s tips
Potten met natuurlijke materialen zijn niet geschikt om te vullen met water om er ‘schudballen’ van te maken. Het water zal snel vies worden. Wil je toch schudballen maken, kies dan voor kunststof decoratie. Bevestig de materialen niet met hete lijm maar met montagekit. Hete lijm laat los in water. Vul de pot tot aan de rand met water en strooi er witte confetti in. Deze kun je zelf maken door bakpapier te perforeren. Het gladde laagje van het bakpapier zorgt dat de confetti mooi zweeft in het water.

Potten als deze zijn ook erg leuk om te maken samen met kinderen. Maak de potten nog mooier door er glitters in te strooien in plaats van sneeuw.
 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.