Maak een stokpaardje van Sinterklaas

Met een beetje vilt en een stok uit het bos maak je zo een stokpaardje. Ter ere van de komst van de goedheiligman maak je natuurlijk een schimmel. Nog een paar wortels erbij en  jouw(klein)kinderen raken niet uitgespeeld. Download de sjablonen en bekijk het instructiefilmpje.

Stokpaard

Dit heb je nodig:

 • 2 witte lapjes vilt (ca. 20 x 30 cm)
 • lichtgrijs lapje vilt
 • eventueel klein stukje rood vilt
 • eventueel textiellijm
 • fiberfill
 • rechte stok (zonder zijtakken), ongeveer 1,5 m

Zo ga je te werk:

 1. Download hier de vorm van het paardenhoofd en print uit. Neem de vorm over op het witte vilt (2x) en knip hem uit. Knip uit het lichtgrijze vilt de vorm van manen en twee oren.
 2. Download hier de oren. Vouw één oor een beetje dubbel en zet het vast op het paardenhoofd. Let op: paardenoren staan vaak een beetje naar voren. Kijk eerst goed of je het oor op de juiste plek hebt zitten. Zet daarna het andere oor vast op het andere hoofd. Denk eraan dat je in spiegelbeeld werkt, zodat de oren straks wel aan weerszijden van het hoofd zitten.
 3. Leg de manen tussen de twee vilten hoofden. Het voordeel van vilt is dat je het niet hoeft te zomen. Je naait de twee vormen daardoor eenvoudig aan elkaar door met de naaimachine de buitenrand van de hoofdvormen te volgen. Laat onderaan de vorm, aan de kant van de manen, een opening vrij voor de stok.
 4. Vul het hoofd met fiberfill.
 5. Steek tot slot de stok in het paardenhoofd. Naai eventueel de opening met de hand nog even dicht.
 6. Voor een paard van Sinterklaas knip je uit rood vilt dunne strookjes, die je met textiellijm als een feestelijke halster op het paardenhoofd plakt.

Wortel maken van vilt.

Maak een vilten wortel

Bij het stokpaardje past perfect een wortel. Leuk voor in de schoen of om mee te spelen!

Naar artikel
Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.