vogelverschrikker gemaakt van blikken

Zelf maken: vogelverschrikker van blik

Nu de moestuin weer gevuld wordt met kwetsbare zaailingen, is een beetje bescherming op zijn plek. Deze vogelverschrikker jaagt met vrolijk getingel en weerkaatst licht de vogels weg. Je jonge plantjes worden niet opgesnoept en de blikken hanger biedt bovendien een decoratieve aanblik in de moestuin.

Dit heb je nodig:

 • 10 lege conservenblikken
 • stevige schaar of speciale blikschaar
 • hamer en spijker
 • stukje van ronde, houten paal
 • hennep- of vlastouw
 • rechte stok van ongeveer 60 cm
 • ijzerdraad
 • Zo gaat u te werk

Zo ga je te werk:

 1. Zorg dat de blikken goed schoon zijn.
 2. De blikken versier je door er met hamer en spijker gatenpatronen in te slaan. Denk bijvoorbeeld aan golvende lijnen, driehoeken of een bloempatroon. Desgewenst kun je het patroon ook even met potlood uittekenen voor je de gaatjes er inslaat. Om vervorming van het blik te voorkomen leg je het stuk van de ronde paal in het blik.
 3. Wanneer je gaatjes hebt geslagen, versier je het blik verder door het af te werken met kartelranden. Verschillende patronen in en randen aan je blikken geven de vogelverschrikker straks een extra vrolijke uitstraling.
 4. Knip vervolgens spiralen uit de blikken bodems. Probeer niet de hele bodem tot spiraal te knippen, maar houd een kleinere cirkel over. Versier deze cirkels weer door er een kartelrand aan te maken. Sla een gaatje in de spiralen en cirkels en zet ze met ijzerdraadjes vast aan de blikken.
 5. Zet tot slot de vogelverschrikker in elkaar. Sla hiervoor een gaatje in de bodem van de blikken. Steek hier een stuk touw doorheen. Met een knoopje in het uiteinde zet je het touw vast aan het blik. Steek het touw zo door drie of vier blikken en zet deze blikken steeds met een knoopje vast. Maak op deze manier drie slingers met blikken, die je aan de rechte stok bindt.
 6. Bind een touw aan de stok waarmee je de vogelverschrikker in de tuin kunt hangen. Verschuif de touwen waaraan de blikjes hangen, tot je een goede balans hebt.
 7. Geef de vogelverschrikker een mooi plekje in de moestuin, om je zaailingen tegen snoepende vogels te beschermen.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.