kertsboom van oude koekblikken

Kerstsfeer met oude koekblikken

Van brocante koekblikken in alle soorten en maten maakt Alie van Veldhuizen een echte blikvanger op de schutting. Door de talloze gaatjes schittert het zachte kaarslicht in deze ‘kerstboom’. Een verrassend alternatief voor een spar met lichtjes in je tuin.

Dit heb je nodig:

 • oude koekblikken in diverse maten en vormen
 • ijzerboor ø 1,5
 • accuschroefboormachine of boor
 • waxinelichtjes

Zo ga je te werk:

 1. Start met het bedenken van een vorm die je gaat maken op de schutting of muur. Alie koos voor een kerstboom, maar een ster, krans of tekst kan uiteraard net zo goed. Leg de verschillende blikken eerst uit op de grond zodat je nog kan schuiven met de verschillende soorten en groottes tot je tevreden bent over het resultaat. Nummer, zodra je de definitieve indeling hebt, de blikken op de achterzijde. Maak indien nodig een schets als geheugensteuntje.
 2. Houd de genummerde blikken een voor een tegen de schutting en teken ze rondom af met een stift. Voorzie de getekende blikken van corresponderende cijfers.
 3. Neem nu de blikken en boor gaatjes in het deksel en de zijkanten. Volg hiervoor de lijnen van de afbeeldingen op het blik of verzin zelf een motief. Bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom, ster of krans. Wees niet te zuinig met het aantal gaatjes in de blikken. De waxinelichtjes hebben voldoende zuurstof nodig om te blijven branden. Boor eventueel in de zijkanten van de blikken met een grotere boor extra gaten.
 4. Zodra alle blikken van gaten voorzien zijn, kan je ze op de schutting plaatsen. Zet de blikken vast met minstens twee schroefjes, zodat het blik niet kan gaan kantelen. Plaats in elk blik een waxinelichtje en steek dit aan. Sluit het deksel. Zodra alle lichtjes branden heb je letterlijk een 'blikvanger' in de tuin. Goed voor veel gezelligheid in de donkere decembermaand.

Alie's tips

 • Wil je liever niet schroeven op een bestaande schutting of muur? Bevestig de blikken dan op een los tuinscherm dat je in de tuin of tegen de bestaande schutting plaatst. Of neem een grote plaat hout, die je schildert of lakt in een bijpassende kleur. Voorzie de plaat van één of twee haken en hang hem daar aan op aan de muur.
 • Zet het boortje stevig vast. Zorg dat het slechts een centimeter uitsteekt. Hiermee voorkom je dat het boortje snel breekt.
 • Hebt u geen accuschroefboormachine of boor voorhanden, dan kan je gaten maken met behulp van een hamer en spijker of priem. Leg hiervoor het te bewerken oppervlak op een blokje hout of vul het gehele blik met water en laat dit bevriezen. Door het harde oppervlak deuken de blikken niet in tijdens het bewerken.
 • Dooft het waxinelichtje in het blikje al vlug na het sluiten van het blik? Dan komt er waarschijnlijk te weinig zuurstof bij. Boor extra (grote) gaten in de zijkanten.
 • Pas op wanneer de kaarsjes branden; de blikken worden heet!

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.