Dit heb je nodig:
- drijfhout
- schelpen, mosselen
- strokrans
- binddraad
- lijmpistool
- grassen, bloempjes
- jute
Zo ga je te werk:
- Verzamel tijdens een bezoek aan zee voldoende drijfhout en de mooiste schelpen. Borstel ze schoon en laat ze een paar dagen drogen.
- Maak aan een standaard strokrans met binddraad een stevige lus. Bevestig met hete lijm her en der de stukken drijfhout. Het is handig om de krans hierbij op te hangen, zodat je kunt passen en meten waar het hout te plaatsen zodat de voor- en de zijkant van de krans bedekt worden, maar de achterkant glad blijft.
- Vul vervolgens alle gaten tussen het hout op met reepjes jute, grassen of (gedroogde) bloemen. Gebruik bijvoorbeeld een oude aardappelzak die u in stukjes knipt. Trek aan de buitenranden enkele draadjes uit voor een 'los' effect.
- Werk de krans af met schelpen. Plak de schelpen zowel met de buiten- als de binnenkant op de krans en op het drijfhout.
- De blauwe 'look' geeft u de krans uiteraard door blauwe schelpen, de blauwige binnenzijde van bijvoorbeeld mosselen en blauwpaarse bloemen te gebruiken. Alie gebruikt hier gedroogde lavendel die ze heeft laten drogen op een donkere plek. Als u lavendel bij daglicht droogt blijft de paarse kleur behouden, droogt u hem bijvoorbeeld in de kast dan drogen de bloempjes blauw in.
- Geef de krans een mooie plek aan uw muur of schutting en geniet van het vakantie-aan-zee-gevoel.
3 tips van Alie
Deze krans kun je ook goed liggend gebruiken, bijvoorbeeld op tafel met in de krans een windlicht met een grote (blauwe) kaars. Zo heb je nog lang een vakantiesfeer op uw (tuin)tafel. Gebruik deze krans op een sidetable waar je met behulp van schelpenzand, enkele waxinelichtjes of kaarsjes en de overige gevonden schelpen en 'schatten van de zee' een zomers decor maakt. Doordat de krans gemaakt is van droge materialen kun u hem na de zomer eenvoudig opbergen, om hem volgend jaar weer een plekje te geven. Van deze krans kun je heel lang plezier hebben.
Dit zelfmaakplan komt uit Landleven juli/augustus 2015.