gebreeën beenwarmers

Beenwarmers breien

Rokjes en jurken zijn ook tijdens de koudere maanden leuk om te dragen, maar ze veroorzaken wel kou. Brei als voorbereiding op de winter deze modieuze beenwarmers. Ze zijn lekker warm, praktisch én bovendien erg leuk om te zien! Kiki Visser ontwierp één basispatroon met acht variaties.

Dit heb je nodig:

  • 100 g sokkenwol van 100% wol (333 m) of 75% wol en 25% polyamide (420 m)
  • 4 bamboesokkennaaldjes, 20 cm lang en 2,5 mm dik (mag ook een rondbreinaald zijn)

De beenwarmers worden van boven naar beneden gebreid in boordsteek (2 recht, 2 averecht). Hierdoor zijn ze rekbaar en hebben ze een goede pasvorm.

Aangegeven zijn de maten voor S/M (dikste gedeelte van de kuit tot ca. 40 cm) en tussen haakjes die voor L/XL. Het aantal steken op ieder naaldje moet altijd deelbaar zijn door vier.

Zo ga je te werk:

  1. Zet 72 (76) steken op, verdeeld over 3 sokkennaaldjes. Zet op het eerste naaldje voor beide maten 24 steken. Dit wordt de achterkant waar straks de minderingen worden gebreid. Begin elk naaldje met 2 rechte steken. Sluit de ring en brei 2 recht, 2 averecht tot circa 18 centimeter.
  2. Zet het breiwerk nu op 4 naaldjes of even alle steken op een rondbreinaald. Trek de beenwarmer voorzichtig aan om te passen: iedereen heeft nu eenmaal een andere maat. Je ziet of je nog wat verder moet breien of dat je kunt beginnen met minderen.

Minderen
  1. Brei op het eerste naaldje 1 steek recht, brei 1 overhaling (dat is: 1 steek afhalen, 1 steek recht breien en de afgehaalde steek over de gebreide heen halen), 1 steek averecht, 2 steken recht, 2 steken averecht, 2 r., 2 av., 2 r., 2 av., 2 r., 1 av., 2 steken samenbreien, 1 steek recht en 2 steken averecht. De rest van de steken in deze toer 2 recht en 2 averecht blijven breien.
  2. Brei de volgende toer alle steken zoals ze zich voordoen.
  3. Brei de volgende toer het eerste naaldje 1 steek recht, 1 overhaling, 2 recht, 2 averecht, 2 r., 2 av., 2 r., 2 av., 2 r., 2 recht samenbreien, 1 steek recht en 2 steken averecht. Brei de toer verder uit en brei de volgende toer hoe de steken zich voordoen.
  4. Zo worden er om de andere naald de minderingen gebreid in de tweede rechte steek en de één na laatste rechte steek van het eerste naaldje. Deze twee eerste en laatste rechte steken komen steeds dichter bij elkaar te liggen totdat er nog twee averechte steken tussen over blijven. Dit is middenachter. Er staan dan nog totaal acht steken op de eerste naald.
  5. Brei verder met 2 recht en 2 averecht tot een totale lengte van ongeveer 35 centimeter. Pas weer even om de maat te controleren. Kant de steken heel losjes af, neem hiervoor desnoods een dikkere breinaald.

Tip voor sokkenbreisters: als je er nu een hiel en een voet aan breit heb je leuke kniekousen.


Meer tips van Kiki
Smalle kuiten of beenwarmers voor kinderen? Brei de beenwarmers zonder minderingen.
Wil je de beenwarmers over een spijkerbroek dragen? Zet dan vier steken extra op.
De beenwarmers zijn ook leuk om te gebruiken als armwarmers.
'Afgezakte' beenwarmers staan ook heel leuk.

Kijk op www.thedutchcottage.nl voor meer informatie.

Visserstruien verzameld

Stella Ruhe verzamelde vele motieven, liet de truien opnieuw breien met moderne garens en verzamelde ze in een prachtig boek, dat door heel veel historische achtergrondinformatie en originele afbeeldingen ook zeer aantrekkelijk is voor wie niet met een of meer van de zestig breipatronen aan de slag zal gaan.
Prijs: € 29,99