Kippenhok in de vorm van hooiberg

Deze minihooiberg is een leuke aanwinst op ieder erf. Als opslagruimte voor hooi, een schuilplek voor een klein erfdier, of als kippenhok voor een koppeltje Noord-Hollandse Blauwen. Met onze bouwtekening en stappenplan, extra in de vorm van een filmpje, kun je zelf aan de slag.

Dit heb je nodig:

De letter corresponderen met de bouwtekening.

A 4 hoekstaanders 280 x 12 x 12 cm
B+F      8 framebalken (boven en onder) wandframe 176 x 7 x 4 cm
C          12 staanders wandframe 166 x 7 x 4 cm
D          6x schoring wandframe 75,4 x 7 x 4 cm (2 zijden afschuinen op 45 graden)
E          3 steunlatten onderste dekplank 176 x 3 x 2 cm
G          6x (4x voor staanders met tussenruimte zijkant 42 cm, tussenruimte midden 67 cm) (2x voor kozijn)
H          1 latje deurkozijn boven 76 x 7 x 4 cm
I           2x  schoring wandframe deurzijde 59,4 x 7 x 4 cm (2 zijden afschuinen op 45 graden)
J           2 steunlatten onderste dekplank 50 x 3 x 2 cm
K          1 deurstoplat boven (horizontaal) 66 x 3 x 2 cm
L          1 deurstoplat verticaal 162 x 3 x 2 cm
M         1 steunlat dakplaat 176 x 4 x 7 cm
N+R     4 planken deurframe boven- en onderdeur 67 x 15 x 2 cm
O          2 planken deurframe bovendeur 47 x 15 x 2 cm
P+T      4 planken deurframe boven- en onderdeur 43 x 12 x 2 cm
Q          2 planken deurframe bovendeur 77 x 12 x 2 cm
S          2 planken deurframe onderdeur 55,5 x 15 x 2 cm
U          2 planken deurframe onderdeur 85,5 x 12 x 2 cm
V          4 dekplanken deur 61,5 x 13 x 1,8 (voorzien van messing en groef. U vindt deze planken niet op de bouwtekening)
 

a          4 framebalken dak 168,5 x 7 x 4 cm
b          4 schuin opstaande balken 126,6 x 7 x 4 cm (aan één zijde afgeschuind op 22,5 graden, andere zijde afgeschuind op 67,5 graden. Zie detailtekening)
c          1 sluitblok nok 7 x 7 x 4 cm
d          1 x  afwerking bovenzijde nok 12 x 12 x 7 cm
e          4 x  afwerkingslat buitenrand dak 226,5 x 3 x 2 cm (dubbel verstek 30 en 45 graden, zie detailtekening)
f           4 steunblokken dak 12 x 12 x 12 cm (met uitsparing van 5 x 5 cm, zie detailtekening)
g          4 driehoekjes ter versteviging dakframe 14 x 7 x 4 cm (twee zijden afgeschuind op 45 graden)
 

Geen letter:

42 dekplanken zij- en achterwand 176 x 15 x 2 cm
26 dekplanken deurzijde 50 x 15 x 2 cm
1 dekplank boven deur 176 x 15 x 2 cm (met uitsparing van 5 cm voor deur, zie detailtekening)
1x plexiglas 52,5x42,5 x 0,4 cm
2 dakplaten betonplex 190 x 95 x 1,8 cm (met uitsparingen van 70 x 70 cm in de hoeken, zie detailtekening)
4 dakplaten hydrospan 222,5 x 125 x 1,2 cm (zie detailtekening)
4 stroken dakbedekking voor hoekafwerking 175 x 22,5 cm

Verder heb je nodig:

schroeven voor frame 6,0 x 100 mm
RVS schroeven voor dekplanken 5,0 x 70 mm (vlonderplankschroeven)
schroeven deurdelen 4,0 x 35 mm
4 duimen en hengen 500 mm (montage deuren)
slotbouten M8 x 60 (bevestiging hengen)
schroeven voor dak 6,0 x 140 mm

Zo ga je te werk:

 1. De montage van deze hooiberg is weliswaar niet heel ingewikkeld, het is wel een flinke klus. De ervaren bouwers van Van Viegen hebben 1 dag werk om met 2 personen het hout te zagen en te monteren. Het is bij sommige montagehandelingen handig om hulp te hebben. Bij het plaatsen van het dak heb je zeker hulp nodig: de dakconstructie is gemonteerd zo zwaar dat er ongeveer 6 personen nodig zijn om deze over de staanders te tillen.
 2. Start met de montage van de frames voor de zijkanten en achterwand van de hooiberg. Verbind hiervoor balken B en de twee buitenste C-balken met elkaar. Meet vervolgens de juiste plek uit voor de middelste twee balken C (zie tekening). Je verstevigt het frame door de schoringsbalkjes D vast te schroeven. Lat E schroef je vervolgens vast op onderbalk B. Deze lat dient om de onderste dekplank al onder een hoek te laten beginnen (zie detailtekening). De deklatten plaats je dakpansgewijs. De afstand van iedere nieuwe plank is 124 millimeter tot de onderzijde van de vorige plank (zie detailtekening onderste dekplank). De bovenste dekplank steekt 18 millimeter boven het frame uit.
 3. Schroef vervolgens het frame voor de deurzijde in elkaar. Ook hierbij begin je  met het vastschroeven van de buitenste twee G-balken aan boven- en onderbalk F. Bepaal vervolgens nauwkeurig de plek van de twee middelste balken G.
 4. Met de twee overgebleven balken G en balk H maak je een deurkozijn. Dit kozijn komt 4,5 centimeter buiten het frame. Zaag een hoek uit van 2,5 x 4 centimeter aan de onderkant van de twee staanders G (zie detailtekening onderkant kozijn). Monteer stoplat K en L om daarmee een aanslag voor de deur te maken.
 5. Schroef lat J aan beide zijden van de deur, ook weer om de dakpansgewijze dekplanken schuin te laten beginnen. Schroef de dekplanken voor de deurzijde op dezelfde manier vast als de dekplanken van zij- en achterzijde. Ook hier steekt de bovenste dekplank 18 millimeter boven het frame uit.
 6. De deuren maak je door planken N en O in een rechthoek te leggen, met daar bovenop P en Q (detailtekening deur). Schroef ze vast vanaf de binnenkant (P en Q) zodat straks aan de buitenzijde van de deur geen schroeven zichtbaar zijn. Boor in de hoeken van het plexiglas een gaatje en schroef het raampje in het open gat. Bevestig eventueel een klosje aan de onderkant van de bovendeur om de onderdeur ermee vast te zetten.
 7. De onderzijde van de deur maak je op dezelfde wijze, door een rechthoek te maken van planken R en S en planken U en T. Schroef ze ook weer vanaf de binnenkant. Monteer dekplanken V, door de twee middelste planken breed te houden. Je zaagt de twee buitenste dekplanken V op maat.
 8. Monteer de deuren met duimen, hengen en slotbouten. Houd daarbij 5 millimeter speling tussen onder- en bovendeur.
 9. Je kunt nu alle zijdes van het hok verbinden met staanders A. De staanders lopen hierbij gelijk met de achterzijde van het frame en steken naar de buitenkant iets uit. Zet de hooiberg goed haaks door de diagonalen te meten. Schroef de blokken f op de staanders A (zie tekening). De bovenzijde van de blokken is 65 centimeter boven de wanden.
 10. Monteer het dak door latten a in een vierkant te leggen en vast te schroeven. Schroef ter versteviging de driehoekjes g in de hoeken vast. Schroef de regels b aan dit vierkant vast: ze komen samen op blokje c in de nok, maar schroef dit blokje nog niet vast. Schroef vervolgens de dakplaten op het frame. Schroef onderaan rondom de dakplaten de latten e voor een mooie afwerking.
 11. Lat M monteer je nu tussen de wanden. Leg de betonplexplaten erop en schroef deze vast.
 12. Pas, voordat je verder gaat, het dak op de hooiberg. Eventuele fouten zijn nu nog te herstellen.
 13. Haal het dak er weer af en brand de dakbedekking op de dakplaten. Snijd alles netjes af. Brand over de hoeken van de dakvlakken nu de stroken dakbedekking (gaten voor de staanders uitsnijden). Schroef nu (van onderaf) het nokstuk c vast. Werk de nok af met blokje d, dat je van onderaf vastzet, door blokje c heen. Leg tot slot het dak weer op de hooiberg.
 14. Ter afwerking kit je de kieren rondom de palen bij het dak af, om lekkage te voorkomen.

Kippenhok

Wanneer je de hooiberg als kippenhok in gebruik wilt nemen, zijn er een paar toevoegingen nodig. Een paar kippenrassen (zoals Cochin en Brahma) slapen op de grond, maar de meeste kippen maken gebruik van zitstokken.

Plaats de zitstok bij zware rassen zo hoog dat de kippen en de haan er rechtop onderdoor kunnen lopen. Bij lichtere kippen kunnen de zitstokken wat hoger geplaatst worden. Zorg er wel voor dat alle zitstokken even hoog zijn, om geruzie om de hoogste stok te voorkomen.

De zitstokken zijn rechthoekig, met afgeronde hoeken. Het formaat dient afgestemd te worden op de grootte van de poten. Bij een zware kip is de stok ongeveer 4 centimeter dik en 5 centimeter breed. Een krielkip krijgt een kleinere stok van ongeveer 4 x 3,5 centimeter. Iedere kip heeft ongeveer 40 centimeter zitstok nodig.

Zorg er tot slot voor dat de stokken zo gemonteerd zijn dat de kip ver genoeg van de wand kan zitten. Zo schuren haar staartveren niet langs de wand van het kippenhok.

Naast zitstokken moeten er ook legnesten in de hooiberg komen als je er kippen wilt houden. Plaats het legnest dicht bij de ingang, zodat je makkelijk de eieren kunt rapen. Een legnest meet minimaal 35 x 35 centimeter. Maak de voorkant van het legnest ongeveer 10 centimeter hoog en laat de zijkanten naar achteren toe omhoog lopen naar 30 centimeter. Zo voorkom jedat de kippen de zijkanten als zitstok gebruiken. Per drie kippen heb je een nestkast nodig. Plaats de nestkasten op ongeveer 30 centimeter hoogte.

Kant-en-klaar bestellen?

Deze minihooiberg is een ontwerp van Handelsonderneming van Viegen. Daar is de hooiberg ook te koop. Je kunt een houtpakket bestellen, waarbij je de materialen zelf op maat moet zagen. Daarnaast is de hooiberg te bestellen als bouwpakket, dat je zelf eenvoudig in elkaar kunt zetten.

Durf je de klus niet aan, dan komt het team van Handelsonderneming Van Viegen ook graag een minihooiberg bij je op het erf plaatsen. In overleg is het formaat van de hooiberg naar wens aan te passen.

Tel 0344- 78 25 05
www.vanviegen.com

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.