Zo ga je te werk:
Het bouwen van deze kapschuur lijkt wellicht een zeer ingewikkeld project, maar wanneer je het hout op de juiste maten hebt gezaagd, is het in elkaar zetten redelijk eenvoudig. Het is hierbij wel handig om een hulp in te schakelen, omdat je vanwege het formaat soms een extra hand kunt gebruiken. De kapschuur lijkt met een pen-gatverbinding in elkaar gezet te zijn, zoals dat bij het gebint van een kapschuur op normaal formaat gebeurt. We hebben er hier voor gekozen om alles te schroeven. In de middelste staander C zijn twee gaten geboord, en in de zijstaanders één gat, waar vervolgens houten pennen in gelijmd zijn. Op deze manier geef je de constructie het aanzien van een echt gebint.
- Schaaf iets van de onderzijde van de staanders, zodat deze straks moeiteloos in de paalhouders schuiven. Op deze manier lopen paal en paalhouder straks ook gelijk, wat het vastschroeven van de planken zal vergemakkelijken.
- Begin dan het gebint in elkaar te schroeven. Je verbindt hiervoor staanders C aan gebintbalk A. Hiervoor heb je een uitsparing in de staanders gemaakt, waar de gebintbalk mooi in valt. Je verstevigt deze constructie vervolgens door stijlen B vast te schroeven.
- Zet de sporen voorzijde (D) vast aan de gebintplaat (E). Zorg er hierbij voor dat het middelste spoor echt goed in het midden zit.
- Schroef daarna de panlatten vast aan de sporen. De onderste panlat zet je echt op het uiteinde van sporen D, op de hoogte waar deze sporen vastzitten aan gebintplaat E. De panlat erboven zit 15,7 centimeter hoger. Tussen de bovenste twee panlatten zit 25,3 centimeter afstand. Alle panlatten steken 12 centimeter uit buiten de buitenste sporen.
- Leg de gebintconstructie neer en zet de vier sporen (D) vast aan gebintbalk A. Verstevig door verstevigingsbalk G tussen de middelste staander en de gebintplaat vast te schroeven.
- Schroef ligger achterzijde N op staanders O.
- Zorg er nu voor dat je het geraamte van de kapschuur op de juiste plaats hebt staan voor je verder bouwt. Met de bevestiging van de planken wordt het bouwwerk erg zwaar en moeilijk te verplaatsen. Door het gebint nu al in de paalhouders op de juiste plek te zetten, maak je het ook eenvoudiger om de rest van de onderdelen aan de constructie te schroeven.
- Zet de paalhouders in de grond. Hierbij blijft het vierkante deel waar de paal in zakt, boven de grond uitsteken. Schuif de staanders in de paalhouders en zet het gebint nu goed waterpas. Eventueel kun je tijdelijk een extra steunbalk aan gebintplaat E schroeven, zodat je meer stevigheid hebt nu de kapschuur nog niet compleet is.
- Met sporen H verbind je het voorste gebint nu met staanders O en ligger N. Schroef hier vervolgens panlatten F op. De panlatten steken 12 centimeter uit buiten de buitenste sporen. De onderste panlat zit aan het uiteinde van spoor H. Er zit 7,3 centimeter ruimte tussen de onderste twee panlatten. Alle volgende panlatten hebben een onderlinge afstand van 23,7 centimeter.
- Schroef planken P tegen de achterzijde van het kapschuurtje vast aan staanders O. Daarna maak je de zijkanten van de kapschuur dicht met planken. Begin hierbij onderaan met planken P1 en werk zo naar boven tot plank P5.
- Zet windveren J en K op hun plek door ze vast te schroeven aan gebintbalk A en de sporen vast te schroeven.
- Je kunt nu de dakpannen op hun plek leggen. Je begint hierbij rechts onderaan en vult van hieraf het dak.
- Tot slot bevestig je de waterborden en de deklatten. De deklatten schroef je vast aan gebintbalk A.
- Als allerlaatste zet je de waterborden vast op de windveren. Waterborden L en M pas je met de verstek gezaagde korte kanten in elkaar. Ze steken aan de buitenzijde 1 centimeter uit over de windveren.
Foto: Lode Greven | Werktekening: Mady Nijenhuis | Productie: Wim te Kulve