Volendammer klederdrachtstijl tassen

Maak tas van klederdrachtstof

De inwoners van Marken en Volendam droegen vroeger de mooiste klederdrachten. De bonte combinaties van bloemen, strepen en linten zijn ook tegenwoordig nog aantrekkelijk. Gebruik de ouderwetse stoffen eens op een nieuwe manier, voor een unieke tas bijvoorbeeld.

Dit heb je nodig:

 • 2 lapjes gestreepte stof 27 x 34 cm
 • 2 lapjes rode stof 4 x 34 cm
 • 2 lapjes bloemenstof (blauw) 15 x 34 cm
 • 2 lapjes gestreepte stof 110 x 6 cm
 • 2 lapjes roze stof 110 x 6 cm
 • 1 lapje rode stof 17 x 13 cm
 • 2 lapjes roze stof 33 x 40 cm
 • 33 cm lint

Zo ga je te werk:

 1. Uit de twee grootste lappen gestreepte stof, de twee lappen bloemenstof, en de brede stroken rode stof zet je het voor- en achterpand in elkaar. Speld de delen aan elkaar en naai ze met een zoompje vast.
 2. Zet het lint vast op het voorpand.
 3. Van de lange repen stof maak je de banden.
 4. Gebruik de gestreepte stof voor de bovenkant en de roze stof voor de onderkant.
 5. Strijk een zoom van 1 cm aan de lange kant van de repen stof, speld de delen op elkaar met de mooie kant naar buiten en naai ze aan elkaar. Zoom de uiteinden van de banden om en speld ze op de gewenste plek vast op het voor- en achterpand. Zet ze vast door een vierkant met een kruis erin te naaien.
 6. Maak van het kleine lapje rode stof een zakje voor je mobiel of andere kleine dingen. Maak een zoompje aan de bovenkant. Stik de zijkanten en onderkant vast aan de voeringstof. Verdeel het vak in tweeën door een extra naad in het midden te stikken.
 7. Naai de zijkanten en onderkant van de voeringstof aan elkaar. Stik de zijkanten niet helemaal door tot bovenaan, zodat je aan de bovenkant de stof nog kunt omvouwen. Leg het voor- en achterpand met de mooie zijde tegen elkaar en stik de zijkanten aan elkaar. Stik ook hier niet helemaal tot bovenaan.
 8. Vouw de bovenkanten van de voeringstof en de buitenkant van de tas om en naai de bovenkanten aan elkaar. Draai de tas zodat deze goed ligt.
 9. Sla tot slot de onderkant van de buitenstof naar binnen en naai deze vast.