sloffen in egelvorm

Egelsloffen

Tiny Knecht stuurde ons een patroon voor egelsloffen, met de volgende boodschap: "Vorig jaar maakte ik met veel plezier de egelhandschoentjes uit uw blad voor de verjaardag van mijn 13-jarige kleindochter. Ze was er erg blij mee! Nu werd onlangs mijn jongste kleindochter 8 jaar en voor haar bedacht ik als variant egelslofjes. Zij trok ze meteen aan en ze zijn de hele middag niet meer uit geweest: dat zegt genoeg! Zij blij, oma blij en het leek mij leuk ook andere Landlevers dit patroon te geven."

Dit heb je nodig:

 • 100 gr. grijze wol, geschikt voor pen 2,5 mm
 • 4 breipennen 2,5 zonder knop
 • 1 restje zwarte wol in dezelfde dikte
 • 1 haaknaald , 2,5
 • 1 maasnaald
 • 4 zwarte kraaltjes

Egelsloffen. De egelsloffen van Tiny Knecht,

Zo ga je te werk:

 1. 54 steken opzetten ( 20 cm.) Hiermee met 2 pennen 9 cm ribbels breien ( = alle pennen recht), dan de draad afknippen en de steken over 3 naalden gaan verdelen, als volgt: eerste 14 steken op nld. 1, dan 13 steken op nld. 2, dan 13 steken op nld 3. Tenslotte de laatste 14 steken toevoegen aan nld.1. (nb. naald 1 is de bovenkant v/h slofje).
 2. Nu beginnen te breien (als bij een sok bv.) brei eerst nld.1 vanaf de eerste steek en verder rechte st. rondbreien, in de tweede toer, de 1e 2 steken en de laatste 2 st. van de 1e pen samen breien, zodat nu op de 1e pen 26 steken staan en op de 2e en 3e ieder 13 steken.
 3. Na 4 toeren recht, de 1e pen averecht breien , 2e en 3e pen gewoon recht. Dan weer 4 toeren recht, daarna weer 1e pen averecht breien. Met deze indeling 9 cm. doorgaan.
 4. Teen ofwel egelkopje: hierna breien we de teen (= kopje van de egel) in rechte st. Minderen als volgt: pen 1: 1 steek recht, 1 overhaling – breien tot op 3 steken, dan 2 steken samenbreien, 1 steek toe. pen 2: 1 steek recht, 1 overhaling, pen uitbreien pen 3: tot op 3 steken uitbreien, dan 2 steken samenbreien, 1 toe. 1 toer overbreien. Dit herhalen tot er 14-7-7 steken op de pennen staan, dan niet meer overbreien, maar de minderingen herhalen tot 10-5-5- steken, hiermee overgaan met zwart garen (neusje) over de laatste 8 steken nog 1 toer breien, dan alle steken op een maasnaald zetten en aan de binnenkant afhechten.
 5. Oogjes en stekels: Nu de kraaloogjes aanbrengen en de stekeltjes maken. Hiervoor op een kartonnetje van 8 cm garen wikkelen en aan 2 kanten losknippen, zodat alle draadjes gelijk zijn. De draadjes worden nu op de ribbels aangebracht.
 6. Leg het egeltje met het neusje naar je toe en begin rechtsboven. Haaknaald in een ribbelsteek , draadje dubbelgevouwen erdoorhalen en door het lusje trekken. Zo steek voor steek werken tot alle ribbels gevuld zijn. Nu de hiel dichtnaaien en het slofje is klaar.

Wil je het originele patroon voor de wanten, kijk dan hier.

Visserstruien verzameld

Stella Ruhe verzamelde vele motieven, liet de truien opnieuw breien met moderne garens en verzamelde ze in een prachtig boek, dat door heel veel historische achtergrondinformatie en originele afbeeldingen ook zeer aantrekkelijk is voor wie niet met een of meer van de zestig breipatronen aan de slag zal gaan.
Prijs: € 29,99