groente om mee te stempelen

Zelfmaakidee: stempelen met groente

Simpele groentes uit eigen tuin maken als natuurlijke stempels de fraaiste bloempatronen op je eigen schort. Gebruik je fantasie.

Maak de prachtigste creaties met wortels, spruitjes, witlof en wat je maar vindt in uw groentetuin. Op je schort of op een tafelkleed. 

Dit heb je nodig:

  • ongebleekt katoenen schort (te koop in hobbywinkels)
  • textielverf
  • kwast
  • verschillende groentes uit eigen tuin zoals wortelen, spruitjes, witlof, kolen, paprika, bonen, spinazieblad, peultjes, maïs enzovoort
  • eventueel mooi blad zoals klimop (Hedera)

Zo ga je te werk:

Leg de schort klaar met de te bestempelen kant naar boven. Leg onder de schort een stuk plastic of een oude krant om doordrukken van de verf op te vangen.

Neem een groente naar keuze, snijd er een aantal centimeters vanaf aan de onderzijde (bij witlof, kolen, paprika enzovoorts) of snijd doormidden (zoals bij spruitjes). Snijd wortelen in de lengte doormidden en laat voor een speels effect een plukje loof zitten.

Breng met een kwast textielverf aan op het snijvlak van de groente. Smeer alle randjes goed vol met verf en gebruik gerust meerdere kleuren door en over elkaar.

Bedenk een patroon voor je schort. Neem de met verf ingesmeerde groente, draai hem om en druk hem stevig op de schort. Houd even vast, zodat alle nerven goed zichtbaar worden en de schort de verf kan absorberen. Ga zo door met alle groentes tot je schort naar wens is. Alie: "Je zult versteld staan hoeveel gehalveerde groenten een prachtige bloem kunnen vormen, zoals de combinatie van een half spruitje, met daaromheen een doorgesneden paprika. Het 'kontje' van een (Chinese of spits)kool lijkt op een roos, en met een sperzieboon, een spinazieblad of een blaadje Hedera maak je, je bloemen helemaal af."

Tip:

Vind je het leuk om een naam of een spreuk op de schort te zetten, dan kan dit heel eenvoudig met textielverf. De meeste potjes hebben een dop met een spitse punt waarmee je kunt 'schrijven'.

Tip:

In plaats van een schort kun je ook een tafelloper of een aantal placemats stempelen. Eventueel zelf te naaien van ongebleekt katoen, wat je per strekkende meter kunt kopen. Zo maak je zelf een gezellig setje om de keuken- of tuintafel mee te dekken. Knoeien op de schort of de placemats is geen probleem; textielverf is wasbaar tot 40 graden zonder dat het je stempels aantast.

Tip:

Laat kinderen op een verjaardagsfeestje hun eigen placemat of katoenen tasje bestempelen. Succes gegarandeerd.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.