quilt van boerenzakdoeken

Quilt van boerenzakdoeken

Maak van ouderwetse zakdoeken deze vrolijke Hollandse quilt. Quiltster Hanneke Kwakkenbos laat je stap voor stap zien hoe je hem zelf maakt.

Deze boerenzakdoekenquilt is opgebouwd uit een rand van zestien blokken van hexagonen (zeskanten) en een middenstuk. Elke hexagoon bestaat uit zes driehoeken (sjabloon A). Aan de korte zijde naai je er een blauwe strook (sjabloon B) aan. Je gebruikt dezelfde blauwe stof om de rand op te vullen (3 variaties van sjabloon C). De uiteindelijke afmeting van de quilt is ongeveer 90 x 100 cm.

Hier vind je de sjablonen
 

Dit heb je nodig:

  • minimaal 8 boerenzakdoeken met mooie patronen
  • 1 boerenzakdoek (60 x 60 cm) met plaatjesrand
  • 75 cm blauwe stof
  • stof voor de achterkant (110 x 120 cm)
  • dunne vulling (110 x 120 cm)
  • bijpassend naaigaren

Zo ga je te werk:

Maak smalle sjablonen

Stap 1.
Maak mallen van de sjablonen A, B en C van stevig plastic (paternoplaat). De naad is al inbegrepen in de sjablonen en hoef je er niet bij te tekenen. Knip per blok zes driehoeken A uit de rand van een boerenzakdoek. Doe dit zo, dat het motief in elk van de zes punten exact gelijk is van boven tot onder.
 

Knip per blok zes blauwe strookjes

Stap 2.
Knip per blok zes blauwe strookjes B.

Naai de blauwe strookjes met draad aan de korte zijde van iedere driehoek

Stap 3.
Naai de blauwe strookjes met een naad van een halve centimeter aan de korte zijde van iedere driehoek A met bijpassend garen (gebruik rood garen bij rode zakdoeken).
 

Naai drie delen aan elkaar tot de helft van een hexagoon

Stap 4.
Naai drie delen aan elkaar tot de helft van een hexagoon. Doe dit ook met de overige drie delen en sluit tenslotte de middennaad vanuit het midden naar buiten. Zo heb je het eerste blok gemaakt. Maak op deze manier zestien blokken.
 

TIP:
Door verschillende motieven uit de randen van de zakdoeken te halen ontstaan er telkens nieuwe tegels, die kunstwerkjes op zichzelf zijn. De motieven kunnen uit de rand of uit het middenstuk van rode of blauwe zakdoeken geknipt worden.
Je kunt de tegelblokken verwerken in een wandquilt of ze op eenvoudige wijze aan elkaar zetten voor een leuke beddensprei of een mooi tafelkleed. Als je de quilt precies zo wilt maken als het hier getoonde voorbeeld, ga je nu verder met het middenstuk.
 

Maak nu het middenstuk vast van 60 bij 60 centimeter

Stap 5.
Voor het middenstuk heb je een zakdoek nodig van 60 bij 60 centimeter met een mooie plaatjesrand. Haal er een stukje tussenuit zodat je een rechthoek van 60 bij 51 centimeter krijgt. Werk op het zo ontstane middenstuk verder. Appliceer een rechthoek stof als ‘lucht’ en eentje als ‘grond’. Daarbovenop kun je de vorm van bijvoorbeeld een boerderij appliceren door de vormen van stof te knippen en met een zoom van 4 millimeter in te slaan en vast te naaien. Motieven in zakdoeken lenen zich uitstekend voor allerlei details van een huis. Laat je fantasie werken!
 

Bevestig de bloemen en planten

Stap 6.
De bloemen en planten zijn met een andere techniek bevestigd: ‘broderie perse’. Knip met een scherp schaartje bloemen uit stof en naai ze met kleine onzichtbare steekjes op de ondergrond vast. Ze mogen elkaar overlappen.
 

Gebruik ouderwetse stoffen voor een mooi effect

Stap 7.
Gebruik voor de details ook andere ouderwetse stoffen voor een mooi effect.
 

Stap 8.
Schrijf met een stift met in water oplosbare inkt een tekst op de luchtstof, zoals ‘Home Sweet Home’. Borduur met DMC zijde of stitcherygaren in stiksteek de lijnen na.
 

Zet verticaal twee keer vijf zakdoekblokken aan elkaar en maak de rand compleet

Stap 9.
Maak nu de rand compleet. Zet verticaal twee keer vijf zakdoekblokken aan elkaar. Vul de ruimtes links en rechts op met de halve tussenruit (sjabloon C) om een rechte baan te krijgen. Zet aan de uiteinden een kwart ruit (sjabloon C).
Maak de nu horizontale randen. Zet drie zakdoekblokken aan elkaar door er vier maal een hele tussenruit (sjabloon C) tussen te zetten en aan de uiteinden tweemaal een kwart ruit. Doe dit voor de boven- en onderrand. Zet vervolgens de verticale en horizontale randen aan elkaar tot een rechthoekige rand.
Leg de rand mooi recht op het middenstuk en naai met een ingeslagen naad de rand aan het middendeel vast. De top van de quilt is nu af.
 

Maak van quilt de achterkant

Stap 10.
Maak de quilt af door de stof voor de achterkant en een dunne tussenvulling toe te voegen. Rijg alle lagen goed door. Quilt een verticaal rooster in de lucht en een schuin raster op de grondstof. Quilt het geheel verder naar eigen idee om de motieven heen. Snijd de quilt mooi recht af, verwijder de rijgdraden en bies de quilt af met een rode stof. Bevestig tot slot een ophangtunnel en geef de quilt een mooi plaatsje aan de muur!
 

TIP:

  • Laat nieuwe zakdoeken eerst een nacht in water met azijn staan. Spoel ze daarna goed uit, laat ze drogen en strijk ze. Zo wordt de kleur gefixeerd.
  • Zakdoeken zijn onder andere te koop via www.zakdoeken.nl of op de markt.
  • De blauwe tussenstof, paternoplaat en garen verkoopt Hanneke in haar winkel Vlijtig Liesje.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.