picknicktas te gebruiken als picknickkleed

Picknickkleed

Met de zomer breekt ook de picknicktijd weer aan. Met deze Hollandse picknicktas is het nog makkelijker genieten van een maaltijd in het gras. Opgevouwen kun je het kleed eenvoudig dragen en is het meteen te gebruiken als tas. En eenmaal op de picknickplek aangekomen, zit je op het uitgevouwen kleed zelfs op vochtig gras droog.

Dit heb je nodig:

Zo ga je te werk:

  1. Leg de stof met de mooie kant op de mooie kant van het tafelzeil. Het stuk stof is minder lang (en breed) dan het tafelzeil, maar toch maak je 2 lange zijden van het zeil vast aan de lange zijden van de stof. Leg de stof zo, dat er aan de onder- en aan de bovenkant van de stof een even brede rand zeil te zien is. Zet de stof eerst vast met spelden en naai vervolgens vast. Er ontstaat dan een soort tunnel.
  2. Draai de ontstane tunnel zo, dat de mooie kant van de stof en van het zeil naar buiten wijzen. Omdat het tafelzeil breder is dan de stof, krijg je aan beide zijkanten van de stof een rand tafelzeil. Zorg dat de stof goed in het midden zit en strijk vervolgens aan beide zijden een vouw in het tafelzeil, zodat je een plat kleed overhoudt.
  3. Vouw de hoeken van het tafelzeil aan boven- en onderzijde om. Er ontstaat zo een soort ‘enveloprand’. Vouw ook de rand van deze ‘envelop’ om als zoom en vouw de ‘enveloprand’ over de stof heen. Speld deze eerst vast, om hem vervolgens op de naaimachine vast te stikken. Je hebt nu rondom de stof een rand van tafelzeil.
  4. Om van het kleed een tas te maken, vouw je het picknickkleed in de lengte in drie gelijke delen. Maak van de reep stof een hengsel. Vouw de reep stof hiervoor in de lengterichting dubbel, zoom de randen om en werk de uiteinden netjes af. Naai het hengsel met de hand vast aan het kleed, zoals op de tekening is aangegeven.
  5. Voor een extra stevige tas maak je twee drukknopen aan de bovenzijde van de tas. Vouw de tas vervolgens om zoals je op de tekening ziet en je bent klaar voor een picknick in het gras!

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.