Stoffen schaatsen aan de schouw

Schaatsen aan de schoorsteen

Decoreer je schouw met deze zelfgemaakte schaatsen van stof. Met een paar kleine cadeautjes erin is het geheel nog sfeervoller.

Dit heb je nodig:

Voor 1 schaats:

Zo ga je te werk:

  1. Print en knip het patroon van de schaats uit. Knip de vorm van de schaats vier keer uit stof en twee keer uit fiberfill.
  2. Naai op een van de stofschaatsen een applicatie in een afwijkende stof of een paar leuke rode knopen. Gebruik hiervoor de stikstand van de naaimachine of naai de decoratie met de hand vast.  
  3. Knip twee stroken stof (in een andere kleur of ander dessin dan de schaatslaars) uit voor de bovenrand (ongeveer 10 x 21 centimeter). Leg de fiberfill tussen twee van de uitgeknipte vormen, vouw de bovenrand om de bovenkant van de laars heen en zet alles vast met spelden. Naai vervolgens de lagen aan elkaar vast. Herhaal dit met de twee overgebleven laarsfiguren. 
  4. Knip het schaatsijzer uit stof. Vouw het dubbel op de stippellijn en stik het langs de randen vast met de goede kanten van de stof op elkaar. Laat de achterkant wel open en keer het ijzer met behulp van een pen of veiligheidsspeld binnenstebuiten. Vul het ijzer goed op met los fiberfill. 
  5. Leg tot slot de laarsfiguren met de goede kant naar binnen op elkaar. Stik de laars langs de rand vast, maar laat de bovenkant en de twee openingen die op het patroon staan aangegeven vrij.
  6. Draai de laars binnenstebuiten (de goede kant is nu buiten). Leg de uiteindes van het ijzer tussen de openingen aan de onderkant van de laars en zet ze vast. Naai voor de stevigheid met een paar kleine steekjes het voorste puntje van het ijzer ook aan de schaats vast.
  7. Knip een reepje stof (ongeveer 8 x 20 centimeter) en naai dit tot een lusje. Naai het vast aan de bovenkant en je cadeauschaats is klaar. Nu maar hopen dat hij op kerstochtend gevuld is!

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.