Eitjes tikken met pasen

Eitjes tikken met pasen

"Hier, vangen”, grapt Erwin als hij een ongekookt eitje richting zijn zoon Vincent werpt. Behendig en zonder kleerscheuren vangt Vincent het eitje op. De twee zijn druk met het koken van 2.500 eieren voor het beroemde ‘eiertikken’ in Ommen. Dit is een traditie op tweede paasdag. Een traditie die in handen is van de eigenzinnige familie Martens.

In een oude schuur van een voormalige varkensboerderij op het Ommense platteland hebben Erwin (56) en Vincent (23) Martens de laatste jaren een fijn onderkomen gevonden om hun eieren te koken. “Zo meteen komt mijn vriendin Alice ook een handje helpen, maar eigenlijk is dit een echt mannenklusje. Tenminste, zo is dat de laatste 120 jaar gegroeid. Maar ja, bij goeie tradities veranderen er ook wel eens dingen, toch pap?” Erwin knikt. “Ik ben gek op tradities, en zeker op onze eigen familietraditie. Maar je moet ook een beetje met de tijd meegaan. Door mijn eigen vader werd ik langzaam bekend gemaakt met de geheimen van het eieren koken. Nu ik het zelf onder de knie heb, betrek ik mijn eigen kinderen er zo goed mogelijk bij. Het was bij mijn vader Gerard zelfs zo erg, dat ik bij zijn dood – hij stierf twee jaar geleden vrij plotseling – niet eens wist welke natuurlijke ingrediënten hij in het kookwater deed om de eieren hun bijzondere bruine kleur te geven. Dat hield hij geheim. Het hele huis hebben we op z’n kop gezet om het recept te vinden dat hij ergens op een papiertje had gekrabbeld en goed had verstopt.”
 

Met de 'lepel van opa' wordt gecontroleerd of het ei goed gekookt is.
Op de markt in Ommen op tweede paasdag: jong en oud doet mee.
Een spelletje eiertikken met z'n vieren is het leukst: dan kun je drie eieren winnen!
Vrouwen verkopen de eieren voor het eiertikken beter dan mannen, volgens Madelaine.

De spelregels

Iemand die wil meedoen met het eiertikken koopt voor vijftig cent een ei. Vervolgens wordt een partner gezocht waarmee het ei getikt kan worden. Eerst tikken de deelnemers de scherpe kanten van het ei tegen elkaar. Vervolgens wordt stomp op stomp getikt. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft wint. “Het mooiste is om te tikken met vier personen”, legt Erwin Martens uit. “Dan herhaal je nadat er scherp op scherp en stomp op stomp is getikt deze rondes nog een keer. Vervolgens wordt er dan nog stomp op scherp getikt. Degene die zijn ei nog helemaal of aan één kant heel heeft wint de eieren van de andere drie tikkers.” (Bron: weblog oudommen.nl)