Moderne draai aan Elburgs boerderijtje

Moderne draai aan Elburgs boerderijtje

Waar hun leeftijdsgenoten vaak kiezen voor een appartement in de stad, zagen Mattheo en Sjon hun droomhuis in een vochtig, donker, schimmelig boerderijtje. Ze moesten het er alleen nog uithalen. Vier jaar verbouwen later is het een eigentijds ingerichte woonboerderij, waar oude bouwmaterialen een nieuwe, frisse plek vonden. “Op jonge leeftijd zoiets bereiken geeft enorme voldoening.”
 

Na de verbouwing
Voor de verbouwing

Het droomhuis van Mattheo en Sjon

Het ligt niet direct voor de hand: twee hippe jonge jongens die samen een boerderijtje in het historische Elburg opknappen. Een donker, vochtig en schimmelig pand aan een doodlopend slingerweggetje is niet direct waar je deze mannen zou verwachten. Maar volgens de heren zelf was het bijna onvermijdelijk: ‘Ik heet Boer, Mattheo heet Van der Molen. Dan moet je toch bijna wel op een boerderij terechtkomen?”, lacht Sjon Boer. Nu ze het verwaarloosde pand helemaal naar hun eigen hand hebben gezet, blijkt het alsnog zo goed te matchen als hun namen doen vermoeden.

Buiten springen de vrolijk lichtblauwe luiken in het oog, trendy gecombineerd met grijze deuren en witte kozijnen en een donkergrijs rabat. Binnen vormen de eigentijdse visgraatvloer, de grote vrijstaande houtkachel en de muur van gestapelde houtblokken een mooi contrast met de eeuwenoude gebintconstructie. Het interieur is een spannende mix van enkele bewust gekozen antieke items en grote, moderne stukken als bank, tafels en stoelen. Mattheo: “We wilden geen dertien-in-een-dozijn-huis, niet hetzelfde als de buren. Dat is hier perfect gelukt.”

Na de verbouwing
Voor de verbouwing
Na de verbouwing
Voor de verbouwing

Avontuur

Na vier jaar klussen voelen Mattheo en Sjon vooral voldoening als ze terugkijken op hun project. Waar het voor Mattheo de bevestiging was dat hij graag klust en dit ook goed kan, was het voor Sjon een bevestiging dat hij eerder twee linkerhanden heeft. “Maar bij een project als dit viel er voor mij genoeg bij te dragen. Bouwmateriaal sjouwen en grote platen vasthouden lukte prima.” Dat verklaart wellicht ook het verschil in houding tussen beide mannen: waar Mattheo het liefst meteen aan een volgende verbouwproject zou beginnen, wil Sjon de tijd nemen om van het resultaat te genieten. Mattheo: “Een project als dit biedt je de kans om boven jezelf uit te stijgen.

Dit is helemaal van onszelf, we hebben alles hier zelf bedacht. Ik wil dat gevoel van avontuur vasthouden. Ik ben nog niet klaar om hier tot mijn zeventigste te blijven wonen.” Voor Sjon is de voldoening ook een mooie beloning voor het werk dat in de verbouwing is gaan zitten. “Het voelt alsof we samen een avontuur zijn aangegaan. We hadden ook in een kant en klaar appartement kunnen gaan wonen. Dit bleek een leuk risico en het heeft ons veel meer gebracht dan de frustratie die een verbouwing ook wel in zich heeft. Nu hebben we op jonge leeftijd al echt iets tastbaars bereikt met deze boerderij.”

Na de verbouwing
Voor de verbouwing
Na de verbouwing
Voor de verbouwing

Fotografie:Otto Kalkhoven