Watermolen met dubbel waterrad

Fietsroute Watermolens in het Limburgse Heuvelland

Fiets langs watermolens in het rustige Limburgse Heuvelland. Onderweg zie je meerdere watermolens en kastelen. Lees verder voor een beschrijving, kaartje en knooppunten van deze route.

Over de fietsroute

  • De route is 38 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Wolfsdriesweg 10, 6325 PM Berg en Terblijt, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Watermolens in het Limburgse Heuvelland kaart.

Voormalig klooster

Vanaf het startpunt fiets je eerst langs een kasteel, Château St. Gerlach. Het kasteel was vroeger een klooster van de norbertijnen. In de negentiende eeuw is het klooster omgebouwd tot landhuis en sinds 1997 is het een luxueus restaurant. De eerste molen op de route is de Geulhemermolen is Berg en Terblijt, bij Geulhem. Deze watermolen staat op de linkeroever van de Geul en is in 1768 gebouwd. Deze molen werd gebruikt als korenmolen.

Watermolens

Een stuk verder op de route, bij Wijle, staat De Molen van Otten. Deze watermolen is in 1776 gebouwd achter het complex van bierbrouwerij Brand en is een van de bekendste watermolens van Zuid-Limburg. In 1986 werden hier experimenten gedaan met het opwekken van elektriciteit door waterkracht met een dubbel waterrad. Ook fiets je langs Kasteel Wijlre, een buitenplaats die is ingericht voor kunstexposities en culturele projecten en tentoonstellingen. De laatste twee watermolens op de route zijn de voormalig papiermolen Neubourgermolen (1712/1845) bij Gulpen-Wittem en de Groenendaalsmolen (1871/1951) bij Pesaken. Die laatste molen is tot woning omgebouwd.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden:  https://www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/limburg-nl/berg-en-terblijt/watermolens-in-het-limburgse-heuvelland

Knooppunten fietsroute Watermolens in het Limburgse Heuvelland
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95