Uiterwaard van een rivier bij de Hollandse Waterlinie.

Fietsroute De Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de Lek

Fiets door het Poldergebied bij de Hollandse Waterlinie. Je kijkt uit op de rivier de Lek. Bij de dijken zie je restanten van vestingdorpen van de Waterlinie. Lees verder voor een beschrijving, kaartje en knooppunten van deze route.

Over de fietsroute

  • De route is 40 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Provincialeweg, 3998 JE Schalkwijk, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Hollandse Waterlinie kaart.

Een route langs de Lek en Schalkwijk

Het is heerlijk rustig fietsen door de polders en over de dijken langs Het Eiland van Schalkwijk. Dit is een poldergebied waar allerlei forten en verdedigingslinies van de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen. Naast dat de tocht ernaartoe mooi is, is ook het verkennen van dit ‘eiland’ de moeite waard.

Restanten van vestingdorpen

Afhankelijk van het seizoen, fiets je langs bloeiende fruitbomen en langs aarden wallen en kazematten. Vanaf hier kijk je ook uit op de rivier de Lek en haar uiterwaarden. De Lek mondt bij Wijk bij Duurstede uit tot de Nederrijn en gaat zo richting Kinderdijk. Voor liefhebbers van Nederlandse geschiedenis is deze plek heel bijzonder: langs dit deel van de rivier en op of bij de dijken zie je (de restanten van) vestingdorpen van de Waterlinie.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: www.fietsen123.nl/route/utrechtse-dijken-en-sluizen

Knooppunten fietsroute Hollandse Waterlinie
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95