vogel op tak in sneeuw

Fietsroute Vennen in Midden-Limburg

Fiets deze route door de vennen in Midden-Limburg. Je fietst door Nederweert, dat wordt omgeven door natuur: van de Groote Peel tot Sarsven en de Banen. In dit artikel vind je de routebeschrijving, kaart en knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 43 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Den Akker 10, 6031 SZ Nederweert, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Vennen in Midden-Limburg kaart

De vennen Sarsven, De Banen en Schoorkuilen

Het natuurgebied ten zuidoosten van Nederweert wordt gevormd door de vennen Sarsven, De Banen en Schoorkuilen. De Banen is een ven met een lemige bodem en een natuurlijke, voedselarme waterhuishouding. Hier komen vele zeldzame plantensoorten voor. Het Sarsven is daarentegen juist heel voedselrijk en wordt omgeven door mattenbiezen en rietkragen. Deze tegenstelling zorgt voor een unieke combinatie van natuur in dit gebied, die nog versterkt wordt door de wilgenbossen die om de vennen te vinden zijn.

Vogelsoorten

Het zal je niet verbazen dat er met name watervogels in het gebied voorkomen. Naast algemene soorten worden hier ook regelmatig zeldzame soorten waargenomen. De zwarte ooievaar en de kwak bijvoorbeeld, of de visarend tijdens de trekperiode. Ook het voormalige hoogveengebied Groote Peel huisvest veel vogelsoorten, met name rietvogels.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/vennen-in-midden-limburg

Knooppunten fietsroute Vennen in Midden-Limburg
Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier