grote kerk

Fietsroute Het verhaal van Grote Pier

Je fietst een flinke tocht door het mooie Friese landschap, van het dorp Kimswerd naar de stad Sneek. In dit artikel vind je routebeschrijving, kaart en knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 66 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Stationsweg 1, 8861 GA Harlingen, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Het verhaal van Grote Pier kaart

Grote Pier

Grote Pier, eigenlijk Pier Gerlofs Donia, was een krijgsheer uit ca. 1480. Hij begon als boer in Kimswerd, toen zijn boerderij door Saksische huurlingen geplunderd en verbrand werd. Ze vermoorden zijn vrouw en andere familieleden, en daarnaast ook mensen uit het dorp. Pier was alles kwijt en besloot de strijd aan te gaan met zijn vijand: Georg van Saksen, toen gouverneur van Friesland.

Arumer Zwarte Hoop

Pier richtte in Arum een leger op onder de naam Arumer Zwarte Hoop. Het leger bestond voornamelijk uit arme boeren en arme edelen; het opereerde als bende en als kapervloot op de Zuiderzee. Hij verwierf de naam Grote Pier en kreeg 28 Hollandse schepen in handen. De bemanning van die schepen ging zonder pardon overboord. Over Pier werd veel gesproken en geschreven, hij verschijnt zelfs in teksten van Erasmus. Grote Pier ligt begraven in de Martinikerk van Sneek.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/het-verhaal-van-grote-pier

Knooppunten fietsroute Het verhaal van Grote Pier
Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier