Grote bak met aardappelschillen

13 dingen die je kunt doen met schillen

De schillen van fruit en groente kun je op allerlei manieren gebruiken. Voer ze bijvoorbeeld aan koeien, varkens of paarden, maak er chips van of zelfs aanmaakblokjes. Lees hier wat je allemaal met je schillen kunt doen en gooi ze nooit meer weg!

Maak er chips, dressing of aanmaakblokjes van

Ideetje voor aardappelschillen: maak er chips van! Gebruik hiervoor alleen biologische (onbespoten) aardappels. Maak de aardappels goed schoon, dep ze droog en schil ze iets dikker dan normaal. Schep wat olie of vet door de schillen en bak ze goudbruin in de oven, frituurpan of wok. Laat de chips uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.

Dressing van komkommerschillen
Je kunt van komkommerschillen een dressing maken. Doe de schillen in een blender, gemengd met een paar theelepels olijfolie en het sap van een halve limoen. Zet de blender aan en voeg er wat peper en zout aan toe. De dressing kan op allerlei salades gebruikt worden.

Aanmaakblokjes van sinaasappelschillen
Maak van stukjes gedroogde sinaasappelschil aanmaakblokjes voor een vuurtje. De olie in sinaasappelschillen is namelijk ontvlambaar. En het ruikt nog lekker ook. U kunt ook met het vocht uit verse sinaasappelschillen een strook papier bevochtigen en die drogen om het vervolgens als aanmaakblokje te gebruiken.

Gebruik tegen ongedierte of splinters

Sinaasappelschillen helpen ook mieren te verjagen. Die hebben een hekel aan de geur. Verse schillen kun je neerleggen op de plekken waar ze veel voorkomen. Ook muggen kunnen slecht tegen de geur van verse sinaasappelschillen. Wrijf ze over je huid voor een goede nachtrust.

Bananenschil tegen splinter 
Last van een vervelende splinter? Bananenschillen helpen bij het lospeuteren ervan. Plak daarvoor de schil met de binnenkant over de splinter. Laat de bananenschil een tijdje zitten en de splinter komt los te zitten waardoor je hem er gemakkelijk uit kunt halen.

Voer schillen aan landbouwhuisdieren

Niet alle schillen zijn geschikt voor landbouwhuisdieren
Groenteafval zoals slabladeren, wortelschillen en stronken van bloemkool en broccoli kunnen worden gevoerd aan landbouwhuisdieren. Schillen van zuidvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, kiwi, mango, avocado en banaan worden niet gegeten door landbouwhuisdieren.

Geef paarden en geiten geen aardappelschillen
Paarden mogen in beperkte mate fruitschillen eten, maar absoluut geen aardappelschillen. Geiten lusten fruitschillen, maar van aardappelschillen kunnen ze aan de diarree raken. Niet-biologische aardappelen uit de winkel zijn tijdens de opslag namelijk ‘gepoederd’ om uitlopers te voorkomen. Dit poeder is niet goed voor geiten.
 
Geef koeien juist wél aardappelschillen
Koeien zijn dol op aardappels. Ze zouden je er zo van omver lopen. Let wel op dat koeien zich niet verslikken in een hele aardappel. Beter is het om de aardappels in stukken te snijden zodat er geen grote aardappel in de keel kan blijven steken.

Koeien zijn gek op schillen van aardappels. Koeien zijn gek op schillen van aardappels.

Gun varkens oud brood
Oud brood kan worden gevoerd aan varkens en koeien. Het hoeft niet gedroogd te zijn. Voor geiten is brood niet goed, ze worden er snel te dik van. Af en toe een droog korstje brood is geen probleem. Datzelfde geldt voor paarden: heel af en toe een droog stukje moet kunnen.
 
Geef wilg aan schaap
Geiten en schapen lusten graag snoeiafval. Het liefst van bomen als wilg, es en els. Ze eten met liefde de bladeren en de schors op. Eikenbladeren zijn minder gezond voor erfdieren. Helemaal uit den boze zijn takken van taxus of Viburnum (heesters). Deze zijn zeer giftig.

Hoe bewaar je schillen?

Schillen voor consumptie door landbouwdieren kun je het beste opslaan op een droge en enigszins koude plek. Je voorkomt hiermee dat de schillen gaan broeien en verrotten. Een afgesloten ruimte is aan te bevelen omdat anders muizen en ratten worden gelokt. Als het ’s winters hard vriest, is het wellicht handig om de schillen te bewaren in de bijkeuken, zodat ze niet bevriezen.

Kies een plastic emmer om schillen in te bewaren
Schillen en groente- en fruitafval kunnen het best worden bewaard in plastic emmers of kratten. Houten kratten of manden kunnen natuurlijk ook, maar het vocht in de schillen zorgt ervoor dat het hout op den duur gaat schimmelen en kapot gaat.

Zet schillen niet in zon
Plaats een schillenbak voor het maken van compost nooit in de volle zon. De kans op maden neemt sterk toe. Maak de bak af en toe schoon met water en eventueel soda of groene zeep. Middelen zoals chloor verstoren het composteerproces.