Het wad bekijken in Tholen

Groeten uit Tholen

Landleven ging op zoek naar de dingen die het Zeeuwse Tholen zo bijzonder maken. Hier vind je een lijstje met tips voor een bezoek aan Tholen.

Dames in de klederdracht van Tholen. Foto's Otto Kalkhoven

Klederdracht

“Door regelmatig in het openbaar te verschijnen in de Thoolse klederdracht, willen we de liefde voor onze streek en haar kenmerkende kleding levend houden”, vertelt Adrie Moerland-Koopman van Stichting Streekdracht Tholen. Die optredens moeten wel zorgvuldig gepland worden, want het complete kostuum met sieraden schiet je niet maar zo even aan. Om de Thoolse dracht, met alle sieraden, perfect aan te trekken, is wat geduld nodig: het kost ongeveer een uur.” Stichting Streekdracht Tholen treedt regelmatig op in traditionele Thoolse klederdracht. 

Maak sushi van Zeeuws zeewier.

Zeeuwse sushi

Spannend en lekker in de keuken en bovendien echt Zeeuws: zeewier. Guido Krijger en Ellen Schoenmakers oogsten zeewier uit de Oosterschelde. Op Tholen maakten ze voor Landleven een borrelhapje met duivelstong, een van de vele zeewiersoorten.

Schaaf van een courgette dunne plakken. Leg op iedere plak een stukje zeewier, bijvoorbeeld duivelstong. Leg er vervolgens een stukje fetakaas en wat zongedroogde tomaat op en rol de plak courgette op. Zet vast met een prikker en geniet!

Bij Wildwier kun je een zeewierabonnement nemen, of meedoen aan een kookworkshop, een wierenwandeling of een workshop wierjuwelen maken. Info: www.wildwier.nl

Typisch Thoolse visserstruien.

Thoolse visserstruien

De Thoolse visserstruien zijn sober. In de rest van Zeeland werden prachtige patronen gebreid, maar veel frivoler dan een hart of ruit op de borst en een ribbelpatroon op de schouders werd het op het eiland niet. Stichting Zeeuwse Visserstruien ging op zoek naar truien die typerend zijn voor deze provincie. In het boek Truien bij de vleet lees je verhalen over de truien en staan patroonbeschrijvingen van 25 truien. €24,95 via www.visserstruien.eu