Monique voor haar huis in de Krimpenerwaard

Trots op... de Krimpenerwaard

Lezers delen de leukste tips uit hun omgeving in Landleven. Deze maand Monique Bos, die 'haar' Krimpenerwaard vooral verrassend vindt. Geen gebied waar massaal toeristen op af komen, maar wie op weg gaat naar Kinderdijk of Gouda, kan ineens in dit wonderschone stukje Nederland terecht komen. Met de vele slootjes, volop watervogels, bloemrijke slootkanten en oude dorpjes valt er van alles te ontdekken. Lees hieronder Moniques tips voor een bezoek aan de Krimpenerwaard.

  • "Ik woon in Ouderkerk, een dorpje met prachtige oude pandjes. Er zijn niet veel winkels, maar Oud Nieuws is de moeite om voor naar het dorp te komen. Eigenaresse Maria Kuijk heeft een oude slagerij omgebouwd tot brocantewinkel. Het past prachtig bij de sfeer van het pand en ons dorp. Maria heeft oog voor bijzonder spullen met een verleden en ze helpt graag bij het vinden van iets unieks." Oud Nieuws, Dorpsstraat 59, Ouderkerk aan den IJssel.
  • "In het streekmuseum Krimpenerwaard is te zien hoe de boeren vroeger in dit gebied woonden. Een persoonlijk tintje heeft het museum voor mij omdat het oude petroleumstel van mijn oma een plekje heeft. Voor ze een gasfornuis kreeg, kookte ze hierop voor haar veertien kinderen."
  • "Tina en Henk Verhoef begonnen een geitenmelkerij omdat hun zoons vol overtuiging riepen dat ze boer wilden worden. Het resultaat is een lange stal vol nieuwsgierige geiten en heerlijke geitenyoghurt, feta en geitenkaas. Tina verkoopt deze producten in de boerderijwinkel en is op alle evenementen in de wijde omtrek te vinden. Van de kaas neem ik graag een stukje mee."
  • "In een verbouwde varkensschuur organiseert Pieta Dijksman creatieve workshops. De schuur heet De Ouwe Wurf, streekdialect voor 'het oude erf'. Tijdens de workshops schilderen, beeldhouwen en bijvoorbeeld servies beschilderen serveert Pieta heerlijke hapjes of een smakelijke lunch. Bovendien kun je bij mooi weer volop genieten van het landschap. Voor feestjes laat Pieta de omgeving uitgebreid zien vanuit de Ouwe Wurfexpress: een pipowagen, getrokken door een oude trekker." Workshops en tochten op afspraak.
  • "Mijn droom is uitgekomen toen ik drie jaar geleden met mijn man René in onze verbouwde boerderij een Bed & Breakfast ben begonnen. Na drie jaar verbouwen was onze boerderij klaar om gasten te kunnen ontvangen. Nu kan ik mijn liefde voor dit gebied volop uitdragen en gasten helpen te ontdekken hoe mooi het hier is. Dankzij hen is het ontzettend leuk om te doen. Het is iedere keer weer een verrassing wie er voor de deur zal staan, maar tot nu toe is het altijd een feestje."
  • "Mensen betrekken bij hun groene omgeving is het ideaal van Simone en Maurice van Bureau Mens & Groen. Simone liet mij tijdens een workshop zien hoeveel eetbare planten er groeien in de natuur vlak rond ons huis. Grappig, want daardoor kijk je meteen heel anders naar de weilanden in de buurt. Er staat niet alleen gras voor koeien: er valt voor ons ook allerlei lekkers te vinden."
  • "Blauwe bessen groeien geweldig in het veenweidelandschap van de Krimpenerwaard. De grond is zuur en daar houden de bessen van, en het waterpeil is hoog, zodat de struiken niet snel droog komen te staan. Maar bij bessentuin De Rode Mus zijn ook volop andere bessen te vinden. De oogst wordt verwerkt in heerlijke jams en sappen, die verkocht worden in een stalletje aan de weg."

Lees het hele artikel in Landleven 8, september 2016.