Mevrouw met honden aan het wandelen

Trots op... Goeree-Overflakkee

Een gesprek met Nelleke Visbeen over 'haar' Goeree-Overflakkee is alsof je luistert naar een hit van het Zeeuwse Bløf. Het eiland ligt weliswaar nog net in Zuid-Holland, maar ook hier werkt de zilte zeelucht verslavend en laat Nelleke graag haar voetstappen in het zand wegspoelen door de golven. Hieronder vind je een kaart met de leukste plekjes van het eiland.

Nelleke Visbeen: "Waar je ook bent op Goeree-Overflakkee, het water is nooit ver weg. Ik woon zelf in Goedereede, onder de stompe, dikke toren. Maar na een storm, als de wind weer is gaan liggen maar de zee nog onrustig is, kan ik bij huis al genieten van het geluid van de branding. Voor eilandbewoners is de band met het water waarschijnlijk altijd heel hecht. Elke morgen als ik naar mijn werk rijd, kom ik over de Brouwersdam en zie ik daar de zon opkomen boven de Grevelingen. Prachtig is dat. Ik ben geen liefhebber van bos, ik houd juist van het weidse van het landschap hier. De polders, de duinen en het strand: ik ben hier echt thuis."

9 tips voor een verblijf op Goeree-Overflakkee

1: "Biologische geitenboerderij 'De Mèkkerstee' heeft in de eerste plaats geweldig lekkere kaas. Daar winnen ze dan ook regelmatig prijzen mee. Kenners proeven de zilte smaak die eilandkaas zo kenmerkt. Ik kom er daarnaast omdat ik de sfeer zo leuk vind." De Mèkkerstee, Hofdijksweg 34, Ouddorp. Openingstijden Landwinkel: dinsdag t/m zaterdag 9.00-17.00 uur; in juli en augustus ook op maandag geopend.

2: "Voor mij is dit het ultieme beeld van Goeree-Overflakkee: het uitzicht over de kotters in de haven van Stellendam. Hier komen de zee- en garnalenvissers binnen, in de buitenhaven bij de visafslag."

Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, Stellendam. Openingstijden: maandag 11.00-17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.30 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur.

3: "Het Dirkslands Sas is het havenkanaal van Dirksland naar de Haringvliet. Sas betekent sluis. Nu lijkt het misschien maar een klein haventje en een bescheiden sluis, maar vroeger voeren hier de beurtschippers. Voor mij is het nu vooral een mooie plek om te wandelen. Mijn honden Sproet en Fleur gaan graag met me mee." Dirkslands Sas, Westhavendijk/Oosthavendijk, Dirksland

4: "Misschien is het leukste aan het streekmuseum Goeree-Overflakkee nog wel het straatje waaraan het ligt. De linkerkant van het smalle, zeventiende-eeuwse straatje is helemaal ingericht als museum om het erfgoed van het eiland te bewaren. "

Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Kerkstraat 4-12, Sommelsdijk. Openingstijden: maart t/m oktober dinsdag t/m zaterdag 14.00-17.00 uur, op woensdag ook 10.00-12.00 uur. Entree € 5,- voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen.

5: "Het strand bij Ouddorp is wat mij betreft een van de mooiste van Nederland. Na een wandeling is het heerlijk om even bij te komen met een drankje en een van de streekgerechten op het terras van de beachclub."

Beachclub 't Gorsje, Brouwersdam 2, Ouddorp. Zie voor openingstijden de website.

6: Bij mijn strandwandelingen loop ik vaak langs de vuurtoren van Ouddorp. De markante, vierkante bakstenen toren is niet te missen in de duinen."

Vuurtoren Ouddorp-Westhoofd, Groenedijk 62, Ouddorp. De toren is niet te bezichtigen.

7: "Wie Goedereede bezoekt moet ook even langs bij de ouderwetse bakkerswinkel De Vries. Met echt plaatselijke lekkernijen als Goereese bolussen en kletskoeken, en originele Goereese Torenkoek. Een echt ouderwets pareltje van een bakkerswinkel!"

De Vries Bakkerij, Pieterstraat 16, Goedereede, tel. 0187- 49 11 50

8: "De Kwade Hoek is een bijzonder natuurgebied, omdat het zoute water hier met de getijden in en uit het gebied stroomt. Het ligt op de kop van het eiland en aan de naam kun je al horen dat het voor zeelieden geen prettig vaarwater was. Regelmatig liepen er schepen vast op de zandbanken voor de kust en er stond een verraderlijke stroming."

Er zijn drie bewegwijzerde wandelroutes door het gebied. Ze starten bij het parkeerterrein aan de Oostdijkseweg, Goedereede.

9: "Goeree-Overflakkee telt meerdere mooie molens. De molen in Ouddorp maalt ook nog echt en allerlei soorten meel en bakmixen worden verkocht in het molenwinkeltje."

Voogd Meelhandel, Molenweg 26, Ouddorp. Openingstijden: maandag t/m donderdag 8.30-12.00 en 13.00-18.00 uur, vrijdag 8.30-20.00 uur, zaterdag 8.30-16.00 uur.

Lees het hele artikel met alle tips van Nelleke over Goeree in Landleven 3 van april 2016.