Vuur maken in de natuur

Bekijk hier hoe je net als bushcraftexpert Siegurd een vuurtje kunt maken met natuurlijke materialen. 

“Meestal heb ik groepen om me heen”, zegt Siegurd van Leusen op de vraag hoe vaak hij alleen in het bos bivakkeert. “Vroeger deed ik dat wel vaak, want ik ben een stiltemens. Al straal ik dat niet uit: ik ben druk en kan geen vijf minuten stilzitten.” Als bushcrafter wijst hij zijn medemens de weg om met ‘niets’ bezig te zijn in de natuur.

In het bos in Leersum waar Siegurd van Leusen (45) zijn gang mag gaan, bouwt hij aan een tijdelijk kampement, stookt er een vuurtje, snijdt uit hout zijn eigen bestek en zet een potje dennennaaldenthee. Met technieken die zo oud zijn als de mensheid. Technieken ook waar een mens in de vrije natuur mee kan overleven. Bushcraft heet dat. Daarbij is het vooral de intelligentie die een mens op de been houdt. Om water te zuiveren, vuur te maken, voedsel te bereiden en bijvoorbeeld de juiste kruiden te vinden in geval van ziekte.

Neem nu een Landleven proefabonnement!

Landleven is hét magazine voor buitenwonen en buitenleven. Met elk nummer 164 pagina’s tuintips, de lekkerste recepten, inspirerende buitenwoonreportages, dieren, natuur, er-op-uit, creatieve doe-het-zelf-artikelen en nog veel meer.

Profiteer nu van ons extra voordelige aanbod: 10 nummers Landleven voor slechts € 29,50 en ontvang gratis de special Moestuin t.w.v. € 7,95! Je zit nergens aan vast, want het abonnement stopt automatisch!

Bestel nu
-->